16.4 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кой е новият главнокомандващ на украинската армия?

Генерал-полковник Олександър Сирски, който досега командваше сухопътните сили на Украйна, поема високия пост на главнокомандващ в труден момент.

Той имаше ключова роля в някои от най-големите украински победи във войната срещу Русия, включително в успешната отбрана на столицата през първите дни на инвазията.

Зеленски се срещна със Залужний: Следва ли заповед за уволнение?

Войната е напът да навлезе в третата си година и бойният дух е нисък. Въоръжените сили са изправени пред недостиг на боеприпаси и жива сила. Киев се опитва да запази подкрепата на Запада.

Ден след като беше назначен за главнокомандващ украинската армия, генерал Олександър Сирски изложи днес „ясен план“ за отблъскване на руските сили.

Москва е заявила, че промените в ръководството на въоръжените сили на Украйна няма да повлияят на хода на войната.

„Само промяната и непрекъснатото усъвършенстване на средствата и методите за водене на война ще ни позволят да постигнем успех“, заяви генерал Сирски в първата си публична изява като главнокомандващ.

Зеленски проговори за смяната на Валерий Залужни

Зеленски веднага поиска от новия главнокомандващ „реалистичен боен план“ за 2024 г. Киев е притеснен от намаляването на западната подкрепа, причинено от вътрешни разногласия в САЩ и Европейския съюз.

Генерал-полковник Олександър Сирски заяви: „Става въпрос за ясно и подробно планиране на действията на всички органи, за да се даде възможност за постигане на победа“.

Основен проблем в момента е недостигът на боеприпаси за украинската армия. „Бързото и рационално разпределение и доставка на всичко необходимо за бойните части е било и остава основна задача на военната логистика“, посочи Сирски.

Генералът също така увери, че ограничаването на човешките загуби е негов приоритет. „Животът и здравето на войниците винаги са били и остават основна ценност на украинската армия“, заяви той. Военни обаче твърдят, че Сирски не се грижи достатъчно за живота на подчинените си.

Последни новини

- Реклама -