- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кой ще е виновен за развоя в Украйна


И невъоръжено око ще види новата динамика в украинския информационен фронт. Западът лансира идея за преговори на Киев с Москва предвид зациклилата контраофанзива, а Володимир Зеленски иска спешна помощ за крайна победа. Тази суматоха се случва, докато близки до президента отхвърлят неговия оптимизъм, Русия засилва обстрелите, а зимата идва с тревоги за електричеството и отоплението на украинското население.

Теодор ЦЕКОВ

Ситуацията ескалира, откакто войната в Газа окупира световното внимание. САЩ се фокусират върху подкрепа за Израел и дипломация в Близкия изток. Унгария и Словакия блокираха Европейската комисия за включване в новия бюджет на извънредни 50 млрд. евро помощ към Киев. Италианският премиер Джорджа Мелони сподели с представящ се за африкански лидер руски журналист, че на Запад има много умора от украинската драма и всеки разбира, че е нужно да се намери изход. Явно трябва да се открие приемливо обяснение и виновник за резултата.

Развоят в последните дни е шеметен. Американският медиен гигант NBC съобщи, че Щатите и Европа деликатно уговарят Киев за мирни преговори с отстъпки към Москва. Главнокомандващият на украинската армия ген. Валерий Залужни алармира пред британския „The Economist“, че войната е влязла в задънена улица, голям пробив през руските линии не се очертава и тупикът може да остави страната без войници. „Time“ излиза с тема „Самотната битка на Зеленски“. Президентът съжалява: „Никой не вярва в нашата победа, както аз вярвам“. Американското списание пише, че подкрепата за Украйна се свива. Зеленски го усетил при последната визита в САЩ, когато получи отказ за реч пред Конгреса и праймтайм тв-интервюта. Негови приближени споделят с автора Саймън Шустър, че Зеленски се чувства предаден от съюзниците, защото не получава нужното за победа. Дефицитът на войници застига оръжейния, командири отказали президентски заповеди за настъпление. Съветник на Зеленски признава за корупция и хаос: „Хората крадат, сякаш няма да има утре. Даже уволнението на министъра на отбраната не уплаши чиновниците“.

Бившият пропагандист на Киев Олексий Арестович развива картината: „Зеленски прилича на изоставен от всички диктатор, който броди из бункера, отказва да погледне реалността в очите и истерично крещи за бърза победа, каквато е невъзможна. Авторитарен лидер, чието обкръжение се бои да му каже истината. Това не е паралел с Хитлер, Саймън не би го направил, но точно е схванал момента. Всички откъснали се от реалността диктатори завършват еднакво“.

Президентът на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен отиде да вдигне духа в Киев с анонс за напредък на Украйна в реформите и евентуално отваряне на преговори за еврочленство. Визитата даде трибуна на Зеленски да опровергае NBC: „Никой лидер на САЩ или ЕС не оказва натиск върху нас да седнем на масата за преговори с Русия и да отстъпим нещо. Това никога не е било и няма да бъде“.

Президентът опита в интервю за NBC да коригира Залужни, макар от Сената да заявиха, че твърденията на генерала съвпадат с тяхната информация. „Ситуацията е трудна, но не е патова. Те мислеха, че ще ни матират, но това не се случи“, заяви Зеленски. Той отрича разнобой в армията – украинските военни предлагат различни планове, но всички те са невъзможни за осъществяване без съответните оръжия. И завърши цветисто: „Ние не сме готови да дадем свободата си на този терорист Путин. Това е. Затова се бием“.

Естествено, идеята за преговори се прокарва чрез медиите и според американски експерти е опит за тестване на общественото мнение. Западната аудитория дълго получаваше уверения за стратегическо поражение на Русия и трудно ще приеме различен изход. Друг важен нюанс: политиците във Вашингтон и Брюксел искат да представят евентуалния изход като суверенно решение на Киев. Затова декларират единство в подкрепата към Украйна, изглежда ще чакат Зеленски сам да узрее за преговори и отстъпки.

Помощта на думи е убедителна, но на практика е проблем. ЕС е изпълнил едва една трета от плана – милион снаряди за Киев. Конгресът на САЩ отхвърля искането на Джо Байдън – извънредни $106 млрд. за Израел, Украйна, Тайван и южната граница. Президентът опакова проблемите ведно, защото за републиканците са по-важни първият и четвъртият. Байдън говори за мъдра инвестиция, която ще се отплаща с поколения – оръжейната помощ развива американската икономика, отваря работни места във военно-промишления комплекс и обновява арсенала на армията. Конгресът обаче се инати.

В дебата относно вината за неуспешното контранастъпление към Крим и Донбас западни медии намекнаха, че украинските военни не спазват препоръките на НАТО. Киев контрира, че причина са забавените доставки на снаряди, далекобойни ракети и изтребители, които да оспорват руската доминация във въздуха. Главният съветник на Зеленски – Андрий Ермак, призова съюзниците да не загърбват Киев заради Израел: „Украйна никога няма да живее в състояние на замразен конфликт. Наративът за военна умора ще рикошира и към западните сили, освен върху нас“.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -