- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
21.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Колата или животът

Автор: Маргарита ДИМИТРОВА

Истинска война се води по шосетата на България. И не от днес или от вчера. Постоянно се увеличават загиналите и ранените при пътни катастрофи и това предизвика властта да предприеме крути мерки срещу пияни и дрогирани шофьори.

От 8 август са в сила промените в Наказателния кодекс, според които автомобилът се отнема, ако се установи, че водачът е употребил наркотици или алкохолът в кръвта му е над 1,2 промила. Това е само една от санкциите, следващата е още по-тежка и предвижда от 1 до 3 години затвор. Има и глоба от 200 до 1000 лева. Ако шофьорът вече е осъждан за шофиране пиян, при повторно нарушение автомобилът се отнема, щом в пробата се установи алкохол над 0,5 промила. Очакват го и решетките от 1 до 5 години, както и санкция от 500 до 1500 лева. Ще бъде конфискуван също автомобил, управляван от шофьор, употребил наркотични вещества или техни аналози. За това нарушение е предвиден затвор от 1 до 3 години и глоба между 500 и 1500 лева. Ако нарушителят на правилата не е собственик на управлявания автомобил, ще плати неговата равностойност.

Само ден след като новите мерки влязоха в сила, падна в мрежата на закона 36-годишен мъж, който шофирал чужда кола пиян. На 9 август в гр. Искър полицаи го спират за проверка във видимо нетрезво състояние. Дрегерът показва 1,9 промила алкохол и той получава първата присъда според новите текстове в Наказателния кодекс. Оказва се, обаче че Ю. Ю. е шофирал старо „Волво“ на друг собственик и се е съгласил да плати неговата равностойност – 3871 лв.

Случаят е от 9 август – ден след влизането в сила на промените в НК. Водачът Ю. Ю. е бил проверен с дрегер, отказал е кръвна проба и затова е бил обвинен по данните от уреда, обясни Елеонора Янева, говорител на Районната прокуратура в Плевен. При огледа на чуждото „Волво“ е извикан оценител, който е огледал колата, направил снимки и изготвил експертиза. Шофьорът Ю. Ю. сключил споразумение с прокуратурата за 6-месечна условна присъда с тригодишен изпитателен срок.

Мерките може да се определят като драконовски и е логично да стреснат нарушителите на пътя. Те веднага предизвикаха лавина от коментари и сериозно опасения, че става дума за поредния популизъм. Според някои юристи промените са противоконституционни, а действията на полицията и прокуратурата по отнемането на превозните средства – незаконни. Адвокати прогнозират вълна от дела, които повечето шофьори, хванати в издънка, ще спечелят. В районните управление на МВР пък се чудят къде ще държат отнетите возила, а и откъде ще се вземат толкова много оценители, които да ги остойностяват, защото в голяма част от случаи катастрофите стават с автомобили, които не са притежание на водачите. Мнозина карат коли, собственост на фирмите, в които работят.

„Законотворците за пореден път сътвориха хаос“, реагираха от Камарата на автомобилните превозвачи в България. Къде ще се държат отнетите тежкотоварни превозни средства и кой ще отговаря за тяхната сигурност, при положение че те струват десетки и дори стотици хиляди лева? Какво се случва, ако собственикът на транспортна фирма е и шофьор, и бъде установено, че нарушава закона? Ще заплати ли равностойността на превозното средство или ще му го вземат? Когато се отнеме товарен автомобил, който не е на водача и този автомобил е натоварен, какво се случва, питат от организацията. И напомнят, че в подобни случаи ще има огромни проблеми заради сроковете за доставка, разходите за претоварване и смяната на виновния водач с друг. Според бранша бизнесът едва оцелява от всекидневното променяне на законите, липсата на експертност в институциите, а сега е на път да спре изцяло стопанската дейност на транспортните дружества. От камарата настояват спешно да бъде възстановена здравата мисъл в законотворчеството и да се спре спекулирането с проблемите с пътната безопасност.

„Бих попитал хората в НС дали са чували за презумпция за невиновност, която се съдържа в Конституцията и НПК. Отнемане се осъществява при извършено престъпление. А за такова може да се говори при влизане в сила на присъда. Сега ще видим каква беля ще стане с един подобен недомислен текст. Ще се появят най-различни съпътстващи производства. Накрая е много възможно държавата да плаща“, коментира бившият вътрешен министър, който сега е адвокат Емануил Йорданов.

Междувременно на 19 август дъщерята на Симеон Сакскобургготски Калина катастрофира с колата си при излизане от паркинг. При тест с дрегер са отчетени 1,5 промила алкохол. След като Калина отказва кръвна проба, е съставен протокол за доброволно предаване и автомобилът й е иззет от полицията. Предстои да видим каква присъда ще получи наследничката на бившия министър-председател или ще успее да се измъкне от правосъдието.

Откриват

нови лаборатории

за кръвни тестове

Полицията не отнема автомобили, това става само и единствено след решение на съд, обясни министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по повод промените в Наказателния кодекс. Според него при пробите за алкохол на шофьорите няма проблеми или забавяния, но съществува при тестовете за наркотици.

Заради недостига на лаборатории в момента тези изследвания отнемат от 4 до 6 месеца, а понякога дори година, твърдят адвокати. По неофициална информация 45% от полевите тестове за наркотици дават фалшив положителен резултат.

Предстои да бъдат открити няколко лаборатории в страната, които ще бъдат оборудвани с необходимата техника и ще се назначат обучени хора. Но докато се изчаква времето за обществените поръчки, ще се засилят действащите точки, където се правят изследвания. Ще се купят допълнителни апарати и ще бъдат назначени още специалисти, обеща Калин Стоянов.

 

Увеличават

се катастрофите,

ранените са повече

В черната статистика ни изпреварват само румънците.

По пътищата на страната през 2022 година са станали 6609 тежки транспортни произшествия, при които са загинали 531 души и са ранени 8422. В сравнение с 2021 г. катастрофите с автомобили се увеличени с 8,7%, а ранените са с 10,7% повече. Единствената по-добра новина е, че загиналите са намалели с 5,3 на сто. Това са данни от актуалното издание „Пътнотранспортни произшествия в Република България“, което всяка година се подготвя съвместно от екип на НСИ и МВР.

Най-много продължават да са инцидентите, причинени от неправилни действия на водачите – 6470, а малко над една четвърт от тях се дължат на превишена и несъобразена скорост. Най-много загинали на пътя е имало през ноември – 63 души, най-малко – 28 са жертвите през февруари. Най-голям брой пътнотранспортни произшествия с фатален край са станали между 14 и 16 часа – 813 произшествия със 75 загинали. В последния работен ден от седмицата – петък, са регистрирани катастрофи с най-много ранени – 16,5% от всички пострадали. Броят на загиналите в събота е най-голям, най-малко са в сряда, показват проучването.

Но с него не свършва черната статистика за страната ни – България е на второ място в ЕС по смъртност на пътя – 78 души на милион са починалите по пътищата ни през 2022 г. Само Софийската районна прокуратура е завела 1000 дела срещу пияни и дрогирани шофьори.

Първи в черната класация са румънците с 86 загинали на един милион жители, а средно за ЕС са 46 смъртни случая. Целта е да се намалят наполовина до 2030 г. с по-строги правила за движение по пътищата и съответно – с по-тежки наказания. Засега най-добре се справят в Литва и Полша, където жертвите са намалели с над 30% от 2019-а до 2021 г., след тях е Дания с 23% по-малко загинали по пътищата.

Диана Русинова:

Тежките санкции

са опит да спасим

човешки животи

Диана Русинова, експерт от Европейския център за транспортни политики

Калина отказала кръвна проба, това говори много за възпитанието й.

-Госпожо Русинова, промените в Наказателния кодекс, които предвиждат тежки санкции за пияни и дрогирани шофьори предизвикаха вълна от коментари и са много критикувани, особено от адвокати. Какво е вашето мнение – прекомерни ли са тези наказания и изпълними ли са?

-Прекомерни са, но за съжаление, в нашата държава друго не работи. Ще оставя настрана дрогираните, защото там има много спорове. Нека сега говорим за пияните, защото консумацията на алкохол е легална и достъпва – всеки може да отиде и да си купи една бутилка бира, например. Всичко беше опитано, но очевидно не можем да накараме хората да спрат да го правят. Дали не разбират, дали не осъзнават какво е влиянието на алкохола върху организма – не коментирам. Трябва да направим тата, че едно нещо като не трябва да го правиш, да не можеш да го правиш. Т.е. като не трябва да караш пил, но имаш кола и го правиш, няма да има кола и няма да го правиш.

Вече се появяват и мнения на политици, че трябва да се направят промени. Вие какво мислите?

Законът за административните актове дава възможност в рамките на една година да се направи мониторинг на тази промяна и да се разбере какъв е резултатът от нея, да се види къде са слабостите и евентуално те да бъдат коригирани. „Взимайте им колите както е в Германия, пък да видим дали ще карат така“ – пълно е в социалните мрежи с подобни постове. А сега се учудвам колко много са активни хора, големи радетели на пътната безопасност, които на тази база си изграждат политическите кампании. Нали това е мярка, за която от години обществото настоява. Разбирам, че политиците се водят от настроението на техните избиратели, обаче в един момент трябва да проявим здрав разум и прагматизъм и да се погрижим за живота и здравето на хората. Един от нашите адвокати ми разясни, че сред най-спорните моменти е доброволното предаване на автомобила. Когато няма съгласие, тогава автомобилът се изземва с друг вид протокол. И цялото това нещо създава известни неудобства. Обаче тази промяна в закона не се прави, за да е удобна, а да има някаква превенция и хората да спрат да карат, ако са употребили алкохол.

-Доста остро се изказаха от Камарата на автомобилните превозвачи. Собствениците на транспортни фирми се опасяват, че тировете им ще бъдат иззети заедно със стоката заради шофьори, които всъщност са наемни работници.

Техните притеснения са основателни доколкото те самите трябва да създадат условия на труд, при които да не се толерират водачи с проблеми или вече са им отнемани книжки заради употреба на алкохол. Да, трябва да помислим как справедливо да улесним собственика на камиона и на товара, да не ги наказваме, понеже някой е седнал да кара пиян. Но не бива да махаме цялата мярка, защото колкото повече критици се появяват, се оказва, че тя толкова повече работи. Ето, виждате, че публични личности се хващат да шофират след употреба на алкохол и започват да шикалкавят, да търсят начини и да използват празнотите в същите тези закони, за да се измъкнат от правосъдието.

Как мислите, какво ще последва за Калина Сакскобургготска, за която беше установено, че е шофирала, след употреба на алкохол?

Между другото се разбра, че тя е отказала да даде кръвна проба. Това, от една страна, има морално значение, защото говори за възпитанието на тази жена. От друга страна – при отказ санкциите са много по-сериозни.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини