13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Колко е важна рамката за фотографията

Не на личността, смекчаване на индивидуалните проявления чрез нещо по-общо – рамката е специфичен елемент по периметъра на картината, който освен функционалното предназначение през различните епохи от историята на изкуството, има и своя естетическа стойност. Казват обаче, че подобно на мебелите, картинната рамка не трябва да има индивидуалност, а стил. Тя има функцията да изгради своеобразна граница, която изключва околния свят – а и зрителя, от самата картина. По този начин рамката подпомага създаването на дистанция.

Онази дистанция, която е нужна, за да пробуди у наблюдателя естетическа наслада, но и която е нужна на самата творба, за да има затвореното в себе си единство. Защото именно то, както подчертава Георг Зимел, предпоставя самодостатъчността на произведението, а тя е първата крачка, която повежда наблюдаващия към неговото още по-дълбоко и пълно възприемане.

Веселин Боришев е роден през 1967 г. в Благоевград. През 1986 г. завършва Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София. Започва да снима случайно през 1994 г. и така до днес. 30 години по-късно можем да го определим като един от най-впечатляващите фоторепортери у нас, в чийто обектив през последните десетилетия преминава българската история.

Прочетете още на сайта за изкуство bgart.bg

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img