- Реклама -

- Реклама -

16.4 C
София
петък, 29 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Колко още ще вали по Черноморието и ще навлезе ли торнадото навътре?

Валежите по Черноморието постепенно ще отслабнат, а торнадото край Тюленово няма да навлезе във вътрешността на страната. Това прогнозира синоптикът Петър Янков в Студио Actualno, след като обилен дъжд предизвика огромни наводнения и бедствено положение в Царево и Ахтопол. Улици и хотели попаднаха под вода, евакуираха жителите.

Как се стигна до наводненията?

Става въпрос за т.нар. конвергентна линия – по Черноморието става срещане на потоците от топъл и студен фронт на няколко нива във височина и се получават тези интензивни валежи за кратко време, обясни Петър Янков.

Данните са за средно около 40-50 литра на кв. м – и то западно от линията Приморско-Царево. „Но фактическите измервания показват засега валежи южно от Приморско – 70-80 л на кв. м“, отбеляза синоптикът.

„Валежите ще продължават, но постепенно ще отслабват. След 20 ч. вече ще отсъстват, така че ще бъдат вече история по нашето Черноморие. Но до 20 ч. се очакват превалявания“, предупреди той.

При тези температурни контрасти и бързото срещане за кратко на топли и студени въздушни маси, това е нормално, смята Янков. „В Европа тези явления в близост до океаните и моретата се наричат смерч, а в Америка – торнадо. Става въпрос за едно и също нещо“, добави той.

Зони по нашето Черноморие, подходящи за поява на такива явления, са Каварна, Созопол, а във вътрешността – между Стара Загора и Сливен. Това торнадо ще е кратко, като стъпи на сушата и бързо отмира. Няма да създаде проблеми във вътрешността на страната“, прогнозира Петър Янков.

Според него тези явления нямат общо бурята „Даниел“, която връхлетя Гърция.

- Реклама -

Последни новини