Цената в евро на основните традиционни продукти на българската трапеза вълнува българите и е главна тема за спекулации. Сиренето е такава храна и стремителното увеличаване на цената му през последните години разтревожи хората и се оказа обширно поле за спекулации. Къде може да е проблемът?
За 13-а поредна година овцевъди се събират край Лясковец за своя национален събор. Кооперирането като форма за развитие и оцеляване на сектора е най-обсъжданата тема на мащабното събитие. Днес е вторият ден от събора край Петропавловския манастир, като се очаква да се съберат най-много хора. През годините посещаемостта на събитието е достигала до 100 000 души, пише Нова телевизия.
Виктория Тодорова от село Бяло поле разказва, че работи в семейното стопанство:
„Със семейството ми отглеждаме 1200 крави и овце. Все повече забелязвам ,че младите хора имат нов начин на мислене и това много ме радва”, каза Тодорова. Тя посочи още, че вижда положително развитие в сектора у нас.
По думите ѝ, към момента цената за килограм овче сирене варира между 22 и 27 лева. Тодорова изрази мнение, че при очакваното приемане на еврото, вероятно ще има закръгляне в цената на продукта.
„Проблемът има може би две страни – еврото би трябвало да ни донесе сигурност в бизнеса с останалите страни, но у потребителите ще има смут, защото ще се види повишение в цените”, каза още тя.
Въпросът е как ще действат наблюдателите на спекулата и няма ли конкуренцията и пазарът да се справят по-добре от тях.