16.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Колумбия обяви почивен ден, за да се бори със сушата

Колумбийското правителство обяви петък за неработен ден в публичния сектор. Причината е стремежът да се икономиса вода и електричество, докато страната е засегната от сериозна суша.

„Утре искаме да обявим неработен ден в Колумбия, така че хората да използват възможно най-малко електричество (…) и преди всичко да намалят консумацията на вода колкото е възможно повече“, заяви вчера президентът Густаво Петро. Тази мярка предполага отмяна на работния ден за всички държавни служители, докато „населението като цяло и частните компании ще решат дали смятат този ден за неработен “, посочи Петро в „Екс“.

В същата социална мрежа президентът помоли осемте милиона жители на Богота „да отидат този уикенд на места, които зависят от други водосборни басейни, за да намалят натиска върху потреблението“ на вода в столицата, където вече е в ход режим по райони. Две трети от електроенергията, консумирана в Колумбия, идва от водноелектрически централи, които в момента не работят поради безводието, свързано с феномена „Ел Ниньо“ и глобалното затопляне.

Нивото в резервоарите в страната наближава критичен долен праг, предупреди компанията, управляваща пазара на електроенергия. Причината е сух период, започнал в края на миналата година и продължаващ и в началото на април, който обикновено е един от най-дъждовните месеци в Колумбия. Правителството предупреди, че при липса на валежи ще се наложи режим на електропотреблението на национално равнище.

Колумбия обяви в понеделник спирането на енергийния си износ за съседен Еквадор, който също изпадна в сериозна енергийна криза. Четвъртък и петък бяха обявени за неработни дни от еквадорските власти, които ограничават подаването на електричество, като прекъсването на тока може да продължи до тринадесет часа.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img