16.4 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Конфискуваха над 260 000 литра опасен зехтин

 

11 ареста и конфискувани повече от 260 000 литра негоден за консумация зехтин е резултатът от съвместната операция на Испанската гражданска гвардия и италианските карабинери, координирана от Европол.

Лошите реколти от маслини предизвикаха недостиг на пазара и вдигнаха цените, което насочи престъпните групи към фалшифициране на зехтина екстра върджин. Това се знае от полицията в страните производители и тази стока е обект на засилени  проверки.

При последната операция за измама с храни разследващите са разкрили, че престъпниците са използвали така нареченото „лампанте масло“, което е по-нискокачественият вариант на зехтина, за да разредят своя продукт. Този зехтин се характеризира с повишена киселинност, лош вкус и отчетливо неприятна миризма, което го прави негоден за консумация. Самият термин „lampante“ произлиза от историческата му употреба като гориво в маслени лампи.

Комбинацията от различни фактори – общата инфлация на цените, намаленото производство и нарастващото търсене, създадоха идеалната почва за измамни производители. Смесването на потребителски клас зехтин с по-нискокачествени алтернативи позволи на престъпниците да предложат конкурентни цени, за да влязат във веригите за доставки. Тази незаконна практика може не само да причини риск за общественото здраве, но и да подкопае доверието на потребителите, обясняват от Европол.

В координирана акция през ноември 2023 г. испански и италиански служители на реда са обискирали различни места. Около Сиудад Реал, Испания са задържани шестима заподозрени и са иззети 12 варела, съдържащи 260 000 литра зехтин менте. Полицаите са иззели и четири превозни средства, 91 000 евро в брой, документи за фактуриране и имейли. В италианските провинции Сицилия и Тоскана следователите инспектирали три маслобойни, за които се подозира, че са замесени в незаконни практики. Европол изпрати специалист с мобилен офис в Испания, което позволява бърза връзка с базите данни на полицейската агенция.

Последни новини

- Реклама -