11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Конгресът на САЩ одобри помощта за Украйна, България приветства решението

Пакетите от американска военна помощ за Украйна и Израел бяха одобрени от Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, предаде Ройтерс. Вчера от реакциите на руските блогъри стана ясно, че позицията на Доналд Тръмп е променена и републиканците в Конгреса ще подкрепят помощта.

Долната камара на американския парламент гласува поотделно пакетите от военна помощ за Украйна, Израел и Индо-тихоокеанския регион, където влиза Тайван. Помощта за Тайван вече бе одобрена по-рано днес.

Трите пакета влизат в един законопроект за отпускането на помощ на обща стойност от 95 милиарда долара. Помощта е по предложение на правителството на американския президент Джо Байдън.

„Светът наблюдава какво прави Конгресът. Приемането на този закон ще изпрати мощно послание за силата на американското лидерство в ключов момент. Администрацията призовава и двете камари на Конгреса бързо да изпратят този допълнителен финансов пакет на бюрото на президента“, се казва в изявление на Белия дом от петък.

Сега законопроектът отива в Сената на САЩ – горната камара на Конгреса.

Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ за мощната подкрепа за Украйна, съобщиха на Фейсбук страницата си от Министерския съвет.

„Пакетът от американската военна помощ е важна стъпка в решаващ момент, която ще донесе повече сигурност в Черноморския регион, Европа и цялото евроатлантическо пространство”, се казва още в позицията на служебния кабинет „Главчев”.

 

 

 

Снимка: GettyImages

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img