25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Копие на чудотворната икона от Бачковския манастир пристига в Челопечене

Копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица от Бачковския манастир пристига в столичния квартал Челопечене. В 16:30 иконата ще бъде тържествено посрещната от Оркестъра на сухопътните войски, църковния хор на храм „Възкресение Христово“ и духовенството. Програмата по посрещане на светинята включва литийно шествие и служба, в които ще участва Тивериополският епископ Тихом. Копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица ще бъде изложено в храм „Възкресение Христово“ в Челопечене до неделя – 2 юни.

С благословението на Врачанския митрополит Григорий, църковното настоятелство при храма посреща Копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица от Бачковския манастир.

„За благословение на вярващия народ в квартала и в пределите на град София“, отбеляза отец Николай, председател и единствен свещеник на храм „Възкресение Христово“.

„Защото преди години, когато в София и в Челопечене имаше взривове на бомби, кварталът беше запазен. В този ден Света Богородица беше донесена, с трите чудотворни икони в София. И това е един знак за нас като православани християни, че Света Богородица тогава е запазила София от взривовете и сега 15 години след тези взривове пак с благословението на Светия Синод докараваме тази икона, за да може да благослови вярващите и всеки един от нас да измоли нужното от Света Богородица за мира на българския народ в тези тежки времена.

Иконата, която днес пристига в Челопечене, е точно копие на образа на Света Богородица, изобразен върху икона, датираща от 11 или 12 век.

„Света Богородица Елеуса се нарича иконата и е точно копие на тази, която се намира в Бачковския манастир. Това копие е изработено преди повече от петнайсет години, за да може когато оригиналът се възстановява или се изнася на литийното шествие на втория ден на Великден то да седи в манастира и вярващият народ да се покланя на него“.

С решение на Светия Синод обаче оригиналната икона вече не се изнася от манастира, а се пази в специален иконостас.

„Тя сега е доста стара. Иконата е някъде от 11 или 12 век най-вероятно, защото тя е по-стара от 1311 г., когато сребърният обков е подарен от двама монаси в манастира – Атанасий и Окропир. Тя има следи от обгаряне по дървената част и самата дървена носеща част не е в особено добро състояние с вековете“.

Версии за произхода на оригинала

За произхода на оригиналната икона има различни верски, продължава Стамен Пепелишев – историк и уредник на музея към Бачковския манастир.

Надписът „влахерниотис“ върху иконата на Света Богородица препраща към квартал Влахерна на римския град Константинопол, където през X век се случва едно от най-големите чудеса в християнския свят – Божията майка се явява на свети Андрей по време на нощно бдение.

„Влахернската икона е една от прочутите Чудотворни икони на Константинопол. Тя е била покровителка на града, в квартала „Влахерна“ и често пъти се използвала при военни походи за благославяне на войските. Много вероятно е Григорий Бакуриани, на когото целият живот е минал в битки, да е участвал в много военни кампании“.

Григорий Бакуриани е бил военачалник във византийската войска, който заедно със своя брат Абазий основава Бачковския манастир през 1083 г.

„Много вероятно е Григорий Бакуриани да е искал да има подобна икона при него, да го пази и да покровителства войските му“.

Чудесата, с които е свързана иконата на Света Богородица в Бачковския манастир, започват още по времето на турското нахлуване по нашите земи през 15 век, когато за да бъде опазена, иконата е скрита в скалиста местност близо до манастира. Два века по-късно е намерена от овчарче, който я връща в манастира.

В по-ново време също има много случаи, в които хората предават и разказват за чудесата, които са им се случили след молитва пред иконата на Богородица.

Преди няколко години един от вече починалите отци на манастира отец Павел разказва за случай, който му е предаден от бащата на две близначки, които той кръщава в църквата „Свети Никола“.

За чудесата на Чудотворната икона вече се знае и извън пределите на страната. Стамен Пепелишев знае още истории на хора от Турция, Западна Европа и Америка. А копие от образа на Света Богородица, прегърнала Божия син, е подарено на Папа Йоан Павел Втори.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини