23.8 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Костадинов предлага: Правителство с мандат на „Възраждане“ с всички без ГЕРБ и ДПС


Правителство може да бъде съставено от всички партии в 50-ото Народно събрание, но без ГЕРБ-СДС и ДПС, с мандат на „Възраждане“, защото това са 125 гласа.

Това заяви пред БНР Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“.

„Да, ние имаме различия, но, слава богу, те са на идейна, в повечето случаи външнополитическа основа, което означава, че когато са намесени идеи, принципи и идеали, там може много лесно да се намери арбитър, защото арбитърът е българският народ. … Провеждаме референдуми за еврото, за НАТО. В този случай решението на българския народ е вече максимално легитимната форма, с която се подпечатва от тук насетне бъдещето на България“, уточни той и добави, че премиерът на подобно правителство би трябвало да е консенсусна фигура, приемлива за всички.

Според него, ако не се случи правителство с първия мандат – на ГЕРБ, вариантите са два – „или кабинет с мандата на „Възраждане“, или нови избори“.

Той определи ГЕРБ и ДПС като „партии – сиамски близнаци“, които са огромен проблем за функционирането на политическата система в държавата:

„Ако ние не искаме да има правителство на ГЕРБ и ДПС трябва да преглътнем егото си и да седнем да разговаряме с всички в парламента“.

„Затова протягаме ръка към всички останали. … В тази ситуация или се опитваме да покажем на българските граждани, които отчетливо, вижда се, не желаят ГЕРБ и ДПС да управляват държавата, или агонията ще продължи да унищожава държавата. Това е – няма среден път“.

Лидерът на „Възраждане“ подчерта, че, ако президентът Румен Радев връчи третия мандат на ИТН, „ще подари властта на ГЕРБ и ДПС“.

Не ни е страх и дори желаем нови избори, заяви още Костадинов.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини