13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Костадинов: Предстои ни сваляне на правителството и създаване на ново конституционно мнозинство

От „Възраждане“ коментираха дългоочакваното решение на Конституционния съд (КС) за обявяване на противоконституционно решението от миналата година на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС във връзка с произвеждане на референдум за запазване на българския лев. Очевидно е, че съвсем скоро ще имаме решение, след като КС ще бъде попълнен – в противоречие с Конституцията, обясни Костадинов.

„Въпросът от референдума по никакъв начин не е противоконституционен, каквито твърдения са били чути тази сутрин в пленарната зала, когато се е обсъждало прекратяването на правомощията на народния представител Десислава Атанасова, избрана за член на КС.

Въпросът е формулиран от конституционалисти, уточняват от БТА.

– Ние все пак ще изчакаме какво ще бъде окончателното решение на съда, но на 99 процента вече можем да бъдем убедени, че КС ще погази волята на българските граждани, българската Конституция, посочи Костадинов. Според „Възраждане“ това е била и идеята двамата избрани конституционни съдии от квотата на парламента да бъдат вкарани сега в КС. Нямаме намерение да спрем и да прекратим борбата, имаме златен шанс тази година с европейските избори, които ще променят картината в Европейския парламент, каза лидерът на „Възраждане“. Оттук нататък това, което ни предстои , е сваляне на това правителство и създаване на ново конституционно мнозинство.“

Днес на заседание на комисията по правни въпрос трябва да бъде разгледан проектът за промени в правилника за работа на НС, засягащи именно работата на комисията. Вносителите от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС предлагат комисията вече да не е на паритетен принцип, а според числеността на парламентарните групи, както и да отпадне ротацията в нея. Именно заради ротацията от началото на тази сесия за неин председател беше избран Николай Дренчев от „Възраждане“.

Междувременно отнеха председателския пост на „Възраждане“ в Комисията за контрол над службите за сигурност. Това стана с решение на парламентарната Комисия по правни въпроси на заседание в сряда. Променен беше статутът на Комисията за контрол на спецслужбите, за да няма повече ротация при председателството.

Предложението на ДПС, ГЕРБ и ПП- ДБ бе внесено след като дойде ред на Николай Дренчев от „Възраждане“ да председателства тази комисия. Предложението беше прието с 11 гласа „за“, шестима гласуваха „против“ и нито един „въздържал се“.

За „Възраждане“ не би било проблем, ако загуби председателското място в комисията за контрол на службите. Това обясни Костадин Костадинов.

„Става въпрос за класическа политическа лустрация, която е маскирана с някакви формални евроатлантически аргументи, коментира той.
– По думите му, вероятно, имало притеснение и заради това, че от политическата сила са проявили интерес какво се случва с контрабандата по границите.“

Последни новини

- Реклама -