18.9 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Костадинов призова МС „незабавно“ да представи позицията на България за срещата на НАТО

Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов призова служебния премиер Димитър Главчев да предостави позицията на България за Срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 9-11 юли във Вашингтон.

„Ако това не се случи, лично аз ще отида в Министерски съвет да поискам да ми бъде предоставена“, предупреждава Костадинов в позиция до медиите.

„Народното събрание е единствената държавна институция, която управлява законодателната власт. То се състои от народни представители, пряко избрани от българските граждани“, се посочва още.

„През изминалата седмица Народното събрание поиска изслушване на служебния министър-председател Главчев, който се оказа възпрепятстван и не се появи.  След това, като председател на парламентарната група на „Възраждане“, поисках от Министерски съвет позицията на България за Срещата на върха на НАТО. Отговорът на Министерски съвет е, че няма да я предостави, защото е засекретена. Настоявам служебният  министър-председател веднага да оповести позицията на България.

„По конституция Министерски съвет определя външната политика на България, но тя се одобрява от Народното събрание. Външна политика не се прави на тъмно, поради което позицията на страната ни трябва да бъде незабавно предоставена на Народното събрание. Националният интерес на България не предполага подпомагането на войната в Украйна. Най-важното за страната ни е да запази мира. Призовавам Главчев незабавно да предостави позицията на България за Срещата на върха. Ако това не се случи, лично аз ще отида в Министерски съвет да поискам да ми бъде предоставена“, коментира Костадинов пред граждани“.

Припомняме, че Министерски съвет обяви в прессъобщение, че документът (позицията) е класифициран както се постъпва винаги, когато става дума за позиции на Република България по въпроси на външната политика и по актуални международни въпроси, нерегламентираният достъп до които би се отразил неблагоприятно на интересите на държавата.

В същото време президентът Румен Радев отказа да участва в срещата на върха на НАТО.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини