13.5 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

КПКОНПИ опрости близо 200 млн. лв. на Прокопиеви

Антикорупционната комисия КПКОНПИ се е отказала от иска си за конфискация срещу бизнесмена Иво Прокопиев и съпругата му Галя и три дружества. За това съобщи разследващият сайт bird.bg във Фейсбук.

Искът срещу семейството и три дружества за 198 927 389 лв. беше предявено пред Окръжния съд в Бургас през 2018 г. От определение на съда от 12 октомври, което според bird незнайно защо е било качено на сайта на съда едва сега, се разбира, че на 7 септември т.г. КПКОНПИ е заявила отказ от исковете си. При този развой комисията е осъдена да плати и 852 хил. лв. деловодни разноски, се вижда в съдебното определение, с което и „Сега“ се запозна.

„Целта на наложените запори е да се нанесат вреди на бизнеса, за да се ограничат възможностите за финансова подкрепа на медиите“, коментира Прокопиев, който е и издател на „Дневник“ и „Капитал“, когато се разбра за обезпечителните мерки, наложени върху имуществото му по искане на комисията.

От определението на Окръжния съд в Бургас не се разбира с какви мотиви КПКОНПИ (вече разделена на Комисия за противодействие на корупцията и втора за конфискация) се е отказала от иска си срещу семейство Прокопиеви.

Напоследък обаче съдилищата са залети от откази на комисията, направени заради Тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 18 май тази година. С него беше постановено, че се конфискува само налично имущество с неустановен законен произход, т.е. няма как да бъде отнето нещо, което в края на проучвания от комисията 10-годишен период не е във владението на човек и не е преобразувано в друго имущество. Тълкувателните решения имат сила на закон, така че КПКОНПИ започна да оттегля исковете си.

Любопитното е, че съдия Панайот Атанасов не е осъдил КПКОНПИ да плати такса върху иска си срещу Прокопиеви. Тя би била над 7,9 млн. лв. в случая. Комисията вече е обжалвала в частта за разноските, така че предстои по казуса да се произнесе и Апелативният съд в Бургас.

Наскоро комисията беше осъдена да плати над 51 млн. лв. такси точно заради частичен отказ от иск срещу Цветан Василев.

Източник: segabg.com
Снимка: Булфото

Последни новини

- Реклама -