20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

КПКОНПИ разследва Кирил Петков за заплахи към министър


КПКОНПИ разследва Кирил Петков за заплахите към министъра на електронното управление Александър Йоловски, научи „Филтър“ от източник в Антикорупционната комисия. По случая има наказателно производство. Преди месец Софийската градска прокуратура е възложила работата по делото на Комисията за противодействие на корупцията, която има правомощия да разследва високите етажи на властта. От няколко месеца институцията чака нови членове, за да започне работата си ефективно. Кирил Петков не е обвинен, а в комисията се работи активно под контрола на прокуратурата. За депутата Божидар Божанов доказателствата били неясни, но за Кирил Петков засега са категорични и потвърдени от няколко места. Министър Йоловски и семейството му още е под охрана от жандармерията.

За заплахите към Йоловски стана ясно на 27 октомври миналата година. Тогава на председателски съвет в Народното събрание се събират шефовете на парламентарни групи, за да обсъдят скандала с хешкодовете от машините преди местните избори. Тогава заместникът на Йоловски Михаил Стойнов беше уличен от ДАНС, че е снимал кодовете с телефона си, без да има право на това. На председателския съвет министър Йоловски е извикан, за да обясни ситуацията, и там разказва как Кирил Петков и Божидар Божанов са го заплашвали, за да не обявява обществени поръчки за 640 милиона лева, а да ги даде без търг на определени фирми. Веднага след това „Има такъв народ“ подадоха сигнал в прокуратурата за извършено престъпление спрямо Йоловски. Тошко Йорданов беше разпитан в прокуратурата още на етап предварителна проверка. След това са намерени достатъчно данни за престъпление, а заради статуса на Кирил Петков делото е пратено в КПКОНПИ. Освен към Йоловски заплахи е имало и към децата му.

Вече повече от месец се работи по делото, а инспекторите в КПКОНПИ правят анализ на обществените поръчки на Министерството на електронното управление и разпитват членове на комисиите, които определят правилата. „Филтър“ научи, че разследването засега няма резултат, най-вече заради ситуацията в комисията. Преди Нова година тя беше разделена на две – за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. В същото време обаче депутатите още не са избрали председатели и членове на двете комисии. Работят тези с изтекъл мандат. КПКОНПИ няма шеф от януари 2022 година, когато Сотир Цацаров се оттегли доброволно и стана прокурор. КПКОНПИ се ръководи от заместника му Антон Славчев, който наскоро също спечели място в държавното обвинение. В същото време хората в комисията не знаят каква ще е съдбата им при новото ръководство, което се чака от месеци насам. То зависело и от Кирил Петков като шеф на парламентарна група и лидер на коалицията, която е мандатоносител. Комисията е приоритет за ПП-ДБ. Със сигурност щели да имат свой човек в ръководството. Тогава не е ясно какво ще се случи с хората, които работят по разследването срещу Кирил Петков за заплахите към Йоловски, смята източникът на „Филтър“ за сложната ситуация в комисията.

Иначе дотук са разпитани все още действащият министър Александър Йоловски, подателят на сигнала Тошко Йорданов и половината от присъствалите на председателския съвет на 27 октомври. Освен това се прави анализ и на интересите на Кирил Петков в обществените поръчки за парите, които ще се харчат за електронно управление. Всичко се докладвало периодично на Софийската градска прокуратура, която още не е взела решение дали ще обвини лидера на ПП, или ще прекрати делото заради липса на доказателства.

Александър МЕТОДИЕВ

Последни новини

- Реклама -