30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Край на ерата Рюте. Нидерландия с ново правителство


Новото дясно правителство на Нидерландия, формирано от коалиция водена от Партията на свободата на крайнодесния популист Герт Вилдерс, положи клетва близо година след оставката на предишния премиер Марк Рюте, съобщава Ройтерс.

Вилдерс, чиято партия триумфира на миналогодишните парламентарни избори, няма да участва в правителството, но ще продължава да ръководи партията от парламента. През май той постигна коалиционно споразумение с три други консервативни партии, след като отстъпи от намерението си да стане премиер.

Новото правителство ще бъде водено от независимия Дик Схоф, който е бивш ръководител на нидерландската разузнавателна агенция AIVD и старши служител в министерството на правосъдието. Схоф беше предложен, за да се облекчат опасенията на коалиционните партньори на Вилдерс относно неговата анти-ислямска реторика.

Вилдерс, който живее под строга охрана от 20 години заради ислямистки заплахи за живота му, заяви, че няма да промени тона си и миналата седмица каза на своите 1.4 милиона последователи в социалните мрежи, че все още смята исляма за „отвратителна, насилствена и омразна религия.“ Той е избрал твърдолинейни представители от своята партия за министерски постове, включително някои, които в миналото са твърдели, че правителството активно работи за замяна на нидерландското население с имигранти.

Новото правителство ще трябва да се придържа към споразумението, постигнато между четирите партии, което предвижда ограничаване на имиграцията и изключения от правилата на ЕС за убежище и околна среда. Схоф и неговият екип се очаква да представят подробни планове до септември.

Нидерландия изпадна в рецесия миналата година, а коалиционното споразумение предвижда бюджетният дефицит на правителството да се доближи до максималното допустимо ниво от 3% според правилата на ЕС. Това ще бъде първото правителство от 2010 г. без Марк Рюте, който ще стане генерален секретар на НАТО през октомври.

Рюте, най-дълго управлявалият премиер на Нидерландия, се оттегли с телевизионно обръщение, в което подчерта необходимостта от сътрудничество. „Нидерландия има уникална традиция на компромис и поемане на отговорност, и е важно да запазим това,“ каза той.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини