9.8 C
София
неделя, 14 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Край на хартията, ваучерите за храна стават пластики

Работодателите няма вече да раздават хартиени ваучери за пазаруване на храна. Вместо това служителите ще получат една карта с дълга валидност, която ще се зарежда всеки месец при оператора на ваучери със сумата, която фирмата е определила. Дигитализацията стартира от началото на тази година, а до юли ще се издават едновременно хартиени и електронни ваучери.

За 2024 г. държавата е определила квота от 1,6 млрд. лева, което е с 200 милиона лева повече в сравнение с 2023-а. Максимално управителят може да даде по тази линия на един работник 200 лева на месец. Сумата е освободена от данъци и осигуровки и може да се изразходва за хранителни продукти или за заплащане на режийни разходи. Около 750 хиляди българи в момента се ползват от придобивката.

Служителите ще получават безплатна карта със заредени ваучери, няма да дължат такси за поддръжка и трансакции. Ваучерите ще се съхраняват сигурно, няма опасност да се скъсат като хартиените, ще може да се използва цялата им стойност и да се плащат не само кръгли суми както е с купоните.

„В ролята си на Национална картова и платежна схема ние се стремим да покрием различни локални услуги чрез различни платежни инструменти. Насочваме се към сектори, в които има нужда от дигитализация и можем да предложим конкурентни решения, от които да са доволни както нашите участници, така и самите търговци“, обясни Стоилка Арсова, директор на „Национална картова и платежна схема“.

Новият продукт „bcard е-ваучери“ е съобразен с регулаторните изисквания за ваучерите за храна на електронен носител и е най-евтиното решение.

Хартиените ваучери се „четат“ със специални машини, подобни на банкното-броячните машини в банките. Касиерите в магазините имат специални инструкции за разпознаване на спесимени на купоните в обръщение, следят за валидността им, слагат печати на използваните, събират ги периодично и изпращат чувалите на оператора, за да бъдат преброени, прочетени и осребрени. Някои от големите магазини използват автомобили на СОТ, което е скъпоструващо мероприятие. Всичко това приключва, когато потребителят използва пластика. Освен това с електронните ваучери ще се насърчат безкасовите плащания, които са най-сигурния път за изсветляване на икономиката.

Досега Министерството на финансите е дало разрешение на 7 оператори, които държат 20 процента от този пазар, да предлагат българската карта bcard e-ваучери. Очаква се скоро да бъде допуснат и осмият, който ще предлага продукта. Общо 11 оператори са лицензирани да участват в схемата „ваучери за храна“.

Ето кои първи замениха хартията с пластика:

  1. „БЪЛГАРСКИ ПОЩИ” ЕАД
  2. „МИКРОФОНД” ЕАД
  3. „БИЛЛА СЪРВИС” ЕООД
  4. „СИТИ ИНВЕСТ ГРУП“ АД
  5. „МОТОБУЛ“ ЕАД
  6. „ФИДУЦИЯ” АД
  7. „КАУФЛАНД СЪРВИС” ЕООД

Последни новини

- Реклама -