25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Крайнодесни печелят евровота в Австрия

Изборите за Европейски парламент в Австрия приключиха точно в 17:00 ч., пише БТА. Първите прогнозни резултати, оповестени от обединените за целта медии – австрийско радио и телевизия ОРФ, австрийска информационна агенция АПА и телевизионен канал ATВ – сочат изборна победа за Австрийската партия на свободата /АПС/.

Според прогнозата за АПС са дали гласа си 27 процента от избирателите, което е с 9,8 процента повече в сравнение с предишния евровот през 2019 г. Загуби търпи управляващата Австрийска народна партия с 23,5 процента, което е минус от 11,1 процента. След нея се нарежда Австрийската социалдемократическа партия, при която загубите са 0,9 процента. Гласували за социалдемократите днес според прогнозите са 23 процента. Партията на Зелените губи 3,6 процента и се надежда с 10,5 процента на четвърто място, следвана от НЕОС с 10,5 процента, плюс от 2,1 процента.

Европейци в 20 държави гласуват в неделя на изборите за Европейски парламент. Очаква се радикалите и крайната десница да спечелят рекорден брой места в парламента. Днешният ден е последният от четиридневния изборен цикъл, който започна в Нидерландия в четвъртък.

На първите европейски избори, откакто Великобритания напусна ЕС, гласоподавателите трябва да изберат 720 депутати. Проучванията на общественото мнение показват, че основните проевропейски групи ще запазят мнозинството си, макар че националистическите и крайнодесните партии са на път да спечелят рекорден брой места, пише “Гардиън“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини