- Реклама -

- Реклама -

18.6 C
София
четвъртък, 28 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

„Кралицата на сърцата“: 26 години от смъртта на лейди Даяна

На 31 август, се навършват 26 години от трагичната смърт на Даяна. Каква е причината за катастрофата, която погуби любимата на целия свят принцеса? За това е изписано много, разпитани са десетки свидетели, близки и хора от обкръжението на кралското семейство. Въпреки отчета на разследващите, според който инцидентът в тунела Пон дьо л’Алма е нещастен случай, конспиративните теории, че смъртта на Даяна е умишлено провокирана, остават популярни и до днес.

Подклаждани от „Дейли експрес“ и египетския бизнесмен Мохамед Ал-Файед, те са толкова разпространени, че полицията е принудена да започне операция „Паджет“, която да установи има ли някаква истина в твърденията за убийството на бившата съпруга на престолонаследника.

Разследването продължава години и струва милиони паунда. В крайна сметка заключението в доклада, който разглежда 175 версии, е, че случилото се през нощта на 31 август 1997 г. е злощастен инцидент.

Даяна, принцесата на Уелс, почина на 36-годишна възраст при катастрофа с кола в Париж. При тежкия инцидент загинаха още нейният придружител Доди ал-Файед и шофьорът на колата Анри Пол. Жив остава само телохранителят на принцесата Тревър Рийс-Джоунс.

„Трябва да си дадем сметка, че от всички иронии, преследвали я през живота ѝ, тази е може би най-голямата: как едно момиче, носещо името на гръцката богиня на лова, се превръща в най-преследваният човек на новото време“. Трудно е да бъдат забравени тези горчиви думи на Чарлз Спенсър, изречени преди 26 години на погребението на по-голямата му сестра.

Шок, траур и гняв след смъртта на Даяна

Смъртта на Даяна хвърли света в шок. Обстоятелствата около нейната смърт предизвикаха едновременно скръб и гняв. Защото лейди Даяна, която се беше превърнала в „най-фотографираната жена в света, всъщност е била преследвана от папараци в нощта на катастрофата. За да се отскубне от тях, автомобилът, в който е била Даяна, навлиза с голяма скорост в един от тунелите под Сена и се блъска фатално в бетонна колона. В този смисъл за нейната смърт беше обвинен булевардният печат, над когото се изля целият гняв на брата на Даяна, на двамата ѝ синове – принцовете Уилям и Хари, и на цялата общественост.

Кралица Елизабет и принц Филип разглеждат цветята, оставени в знак на почит към Даяна

През 1999 година – две години след смъртта на принцесата – френски следователи хвърлиха вината изцяло върху шофьора на колата Анри Пол. Според тях той е карал под влиянието на алкохол и на медикаменти, които се изписват с рецепта. Девет години по-късно британски съд стигна до друг извод: катастрофата е била причинена по небрежност от шофьора на колата Анри Пол и тези на преследващите ги фотографи-папараци.

Сложни взаимоотношения с медиите

Мненията се разминават за това доколко самата принцеса Даяна е участвала активно в изграждането на своя собствен медиен образ. За тази дискусия допринесе и бестселърът на Андрю Мортън от 1992 година, озаглавен „Даяна – нейната истинска история“. Както и интервюто на принцесата за журналиста Мартин Башир от 1995 г., заради което БиБиСи беше остро критикувано за нарушаването на основни журналистически стандарти.

Във въпросното интервю за предаването „Панорама“ на БиБиСи Даяна казва следното: „Бяхме трима души в този брак, затова ни беше малко тясно“. С това принцесата е имала предвид дългогодишната извънбрачна връзка на престолонаследника принц Чарлз с Камила Паркър-Боулс, междувременно негова съпруга. Освен това Даяна говори в това сензационно интервю за своите собствени афери, за заболяването си от булимия и опитите да сложи край на живота си заради високите изисквания към нея като член на кралското семейство.

Огромна популярност

Всичко това не се отрази на огромната популярност на принцесата сред британците, която се дължи вероятно на това, че Даяна водеше живот, с който хора от най-различни слоеве на обществото можеха да се идентифицират: на съвестна, но несправедливо третирана съпруга, на любяща и всеотдайна майка, на блестяща модна икона, на истинска кралица, на любителка на поп-музиката и запалена танцьорка, както и на страстна защитничка на бездомните и болните.

Решението ѝ да се ръкува без ръкавици с болен от СПИН, с което тя наруши кралския протокол, беше определено впоследствие от изданието Insider.com като „един от най-великите хуманитарни моменти“. По-късно Даяна се ангажира активно в кампании за премахване на противопехотните мини и в подкрепа на изкуството.

Даяна се ръкува без ръкавици с болен от СПИН

Тя искаше да е „кралица на сърцата“

Когато на 31 август 1997 г. беше огласена смъртта на принцеса Даяна, тогавашният британски премиер Тони Блеър я нарече пред медиите „принцесата на народа, каквато тя завинаги ще остане в нашите сърца и спомени“.

В споменатото интервю за БиБиСи принцеса Даяна казва също и това: „Бих искала да съм принцеса на сърцата, да съм в сърцата на хората.“

Може би това обяснява и факта, че преди 25 години погребението ѝ беше проследено от 2,5 милиарда души по света.

Все още смъртта на обичаната принцеса е обвита в мистерия и не дава мира на хора от целия свят, които вярват че тази нощ се е случило нещо потайно и умишлено. Теориите на конспирацията приемат редица други форми, но всички имат едно и също внушение: някой е искал да убие Даяна и е помогнал да се организира фаталната катастрофа. Ето и най-популярните:

1. Даяна била бременна

Известна версия е, че Даяна е била бременна от Доди и това не се харесало на кралското семейство. Според Мохамед Ал-Файед, това е причината за убийството. Обсъждането на потенциална бременност се появи още преди Даяна да умре. По време на почивка във Франция, която бе няколко седмици преди инцидента, някои вестници спекулираха, че принцесата може да е бременна, след като се появиха мистериозни коментари, които Даяна прави, за „голяма изненада“.

2. Папараците накарали автомобила да се блъсне

Папараците бяха обвинявани многократно – и продължават да бъдат – за смъртта на Даяна. Привържениците на тази теория се делят на три групи. Една част твърди, че колата с фотографите гони и блъска мерцедеса на Даяна, за да катастрофира. Други смятат, че папараците са избрали място, на което може да се случи инцидент. Третата версия е, че преследвачите случайно са създали ситуация, която заговорници използват, за да убият хората в колата.

Официалните разследвания са установили, че автомобилът, в който е била Даяна, е шофиран бързо, за да избяга от фотографите. Но е установено, че това е резултат от нормалното поведение на папараците и че те не са участвали в никаква престъпна конспирация.

3. Шофьорът Анри Пол умишлено причинил катастрофата

Теоретиците на конспирациите смятат, че Анри Пол е бил в заговор с поне една друга организация – службите за сигурност на Франция или Великобритания или и с двете. Хората, които се съмняват в официалния ход на събитията, оспорват твърдението, че г-н Пол е бил пиян в момента на катастрофата. Според тях това е не само невярно, но е лъжа, разпространена в медиите, за да прикрие убийството.

Положителната проба за алкохол е взета от тялото на друг човек, за да покаже търсения резултат. Има редица причини хората да вярват в това. Пол изглежда е имал повече пари, отколкото би се очаквало. Но няма доказателства, които да подсказват, че някое от тези неща е допринесло за катастрофата по какъвто и да е начин, различен от официалния. Множество тестове доказаха, че в кръвта на г-н Пол наистина има алкохол.

4. Имало нещо нередно с мерцедеса

Няма нищо по-важно за конспираторите от колата, в която е пътувала Даяна, и която в крайна сметка я е убила. Привържениците на подобни теории твърдят, че маршрутът на мерцедеса е бил блокиран, че се е движел с необичайна скорост или че нещо е било повредено нарочно.

Всичко около колата обаче изглежда изрядно след проверките. Очевидци съобщават, че са видели S класата да се движи с различна скорост, но тя със сигурност е била доста висока. Объркването е заради факта, че е твърде трудно да се прецени скоростта. Свидетели, които съобщават разнопосочни факти, вероятно не са сгрешили – но е много трудно да се каже колко бързо се случва нещо, особено ако нямате с какво да го сравните.

5. Ярки проблясъци и странни превозни средства на пътя

Много свидетели са споделили, че са видели проблясъци, докато колата се насочва към тунела преди сблъсъка. Версията е, че това са светкавици на фотоапарати и те са причинили катастрофата. Но проблемът е, че много хора съобщават за различни проблясъци, в различно време, от различни места. Тази нощ е имало много светкавици: фотографите, които следят колата, светлината на фаровете на превозните средства.

6. Медицинските грижи за Даяна са умишлено саботирани

Теоретиците на конспирацията смятат, че лекарите са позволили на Даяна да умре нарочно. Като не я лекували по правилния начин, те й попречили да се възстанови. По-голямата част от тази теория се върти около първата помощ, оказана на мястото на катастрофата. Ако е била откарана в най-близката болница, тя можеше да оцелее, казват те. Френският подход към спешната помощ е различен от този във Великобритания.

Във Франция медиците за спешни случаи се фокусират върху лечението на мястото, преди да преместят човек в болница, докато в Кралството се стараят максимално бързо да го транспортират до лечебно заведение. Както отбелязват авторите на доклада „Операция Пейдж“, подобна конспирация би изисквала значителен брой лекари, експерти и други лица, които се грижат за пострадалите, да нарушат етиката и да се излъжат. Това не се е случило, заключават те. Невъзможно е да се каже дали нямаше да има по-голям успех, ако Даяна беше откарана в болница. Но така или иначе, лекарите са казали, че е било почти невъзможно принцесата да оцелее от нараняванията си.

7. Бодигардът на Даяна беше убит

Теории на конспирацията около Даяна имаше и когато тя беше жива – и наистина принцесата изглежда им вярваше. През 2004 г. американският новинарски канал NBC излъчи видео, показващо Даяна, която говори за афера с Бари Манаки, бивш бодигард, когото тя определи като „най-голямата любов, която съм имала“.

„Но всичко се разбра и той беше убит“, казва тя.

Теоретиците на конспирацията приеха това твърдение и предположиха, че има мистериозен шофьор, който очевидно е помогнал да се организира катастрофата на автомобила, в която почина г-н Манаки. Той е пътувал с мотор, който се блъска в кола, излизаща от кръстовището – умишлено, според някои. Сега този инцидент бе свързан със смъртта на принцесата.

8. Даяна вярвала, че ще бъде убита

Теориите, че Даяна е била убита, не спират и до днес, след като малко преди трагичния си край тя предрича в писмо, че ще загине в автомобилна катастрофа. Бившият кралски иконом Пол Бърел твърди, че принцеса Даяна му е написала писмо девет месеца преди смъртта си, в което се казва: „Страхувам се, че съпругът ми ще ме убие при автомобилна катастрофа“.

Пол пише в своята книга „Кралски дълг“, че Даяна му е казала, че ще напише това писмо, обяснявайки: „Ще му сложа дата и искам да го пазиш. За всеки случай“.

Тя пъхнала писмото в плик и го надписала с „Пол“. Бърел запазил не само писмото, но и плика. Тя назовавала дори лицето, което щяло да я убие. Всекидневникът „Мирър“ публикува част от писмото, но, опасявайки се от съдебно преследване, скрива въпросното име.

Даяна пише: „Седя на бюрото си през октомври, жадувайки някой да ме прегърне и да ме окуражи да бъда силна и да държа главата си високо. Този етап от живота ми е най-опасният“.

Бърел цитира какво пише в писмото: „Следващите няколко месеца са най-трудните в живота ми. Страхувам се, че съпругът ми ще ме убие. При автомобилна катастрофа с наранявания на главата. За да може да се ожени повторно“.

Даяна очевидно е имала притеснения за своята безопасност и това не е теория на конспирацията. Няма обаче официално предположение, че тя действително ще бъде убита, дори ако е имало неприязън между някои членове на кралското семейство и Даяна.

За съжаление, едва ли някога ще разберем цялата истина около смъртта на принцеса Даяна. Остава само да гадаем дали тя действително е трагичен нещастен случай, или се случва преднамерено точно година и три дни след развода й с британския принц Чарлз.

- Реклама -

Последни новини