spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София
Категории:

Кръщават площад в Ловеч на поп Кръстю?

Избрано

 

В Ловеч обсъждат предложението площадът пред художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ да бъде наречен на небезизвестния поп Кръстю. Както е известно, свещеноиконом Кръстю Никифоров е сочен за „предателя на Васил Левски“.

В Общинския съвет за пореден път е внесено предложение от фондация „Граждани срещу насилието“ с председател Васил Колев за именуване на площада. Предложението е пето поред за последните 18 години, пише offnews.bg.

Отец Любомир Казашки, секретар на Ловчанската митрополия, каза, че истината винаги е една, докато лъжата е многолика и отдавна е ясно, че поп Кръстю не е предател.

Няма друг народ, който да търпи толкова дълго време такава несправедливост, че поп Кръстю е предател, твърди поетът Марин Колев.

Светлана Петрова от отдел „Краезнание“ в библиотеката е на мнение, че основната трудност е как да се пребори един литературен мит, създаден от автори като Иван Вазов и Захари Стоянов.

Отец Кънчо Кабадийски подчертава, че ако четеш творчеството на поп Кръстю, ще откриеш един остър ум, който разобличава лицемерите и затова не бил любимец на властта.

Има и алтернативно предложение от ловешки общественици – същото място да се именува „Привременно правителство на България, Първи отдел от Б.Р.Ц.К.“

Последни новини