- Реклама -

- Реклама -

12.8 C
София
събота, 2 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кредитният рейтинг на България с положителна перспектива

Дългосрочният кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB е с положителна перспектива, това потвърди международната рейтингова агенция Fitch Ratings, съобщиха от Министерството на финансите.

Силната външна и фискална позиция на страната, валутният борд и членството в ЕС, са сред основните фактори, които подкрепят положителната оценка. В същото време трябва да се отбележи, че лошата демографска ситуация и ниският дял на чужди инвестиции пречат на потенциалния икономически растеж.

Положителната перспектива отразява плановете за членство на страната в еврозоната, което може да доведе до по-нататъшни подобрения в показателите за външната позиция на България. Въпреки забавянето на процеса по присъединяване към еврозоната, анализаторите от рейтинговата агенция считат, че съществува широка политическа ангажираност за приемане на еврото през 2025 г.

Fitch прогнозира, че общата инфлация, ще продължи постепенно да се забавя, докато базисната инфлация ще намалява по-бавно поради силното частно потребление, затегнатите условия на пазара на труда и вторичните ефекти. Агенцията очаква средногодишна инфлация от 9.1% през 2023 г., 4.6% през 2024 г. и 2.9% през 2025 г. Прогнозата за инфлацията остава обект на значителна несигурност, произтичаща главно от динамиката на цените на суровините и проявлението на вторичните ефекти.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -