27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Кремъл: Планът на ЕС да вземе приходите от замразените руски активи е кражба

Русия ще разглежда изземването на приходите от замразените ѝ активи в Европейския съюз като нарушение на всички норми на световната икономическа система. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Страните от ЕС официално са приели план за използване на приходите от замразените активи на руската централна банка в ЕС за отбраната на Украйна. За това съобщи тази седмица белгийското правителство.

Държавите от Г-7 замразиха руски финансови активи на стойност около 300 милиарда долара скоро след като Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна през 2022 г. ЕС очаква активите да донесат печалби в размер на около 15-20 млрд. евро до 2027 г.

„Забелязваме, че те са внимателни, разбират потенциалната опасност от подобни решения и потенциалните последици за себе си, които са неизбежни. Ето защо са избрали по-смекчения вариант (в сравнение с конфискацията на всички активи). Но дори той за нас не е нищо по-малко от експроприация“, каза Песков на брифинг. Той подчерта, че Москва следи отблизо прилагането на решението и все още готви своя отговор.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини