30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Кремъл: Путин не е ставал посред нощ да гледа дебата Байдън-Тръмп

Владимир Путин не е ставал посред нощ, за да гледа предизборния дебат между Джо Байдън и Доналд Тръмп. Москва няма да коментира американската вътрешна политика. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Не мисля, че очаквате, че руският президент би си настроил будилник, за да се събуди преди разсъмване и да гледа дебати в САЩ“, заяви Песков в отговор на журналистически въпрос. Путин демонстрира безразличие към резултатите от вота, който ще се произведе през ноември. Неговият говорител заяви, че Русия има по-важни задачи, върху които да се фокусира. Дебатът предизвика силен интерес и редица коментари както в САЩ, така и по света.

Русия заемаше значимо място в спора между двамата претенденти за Белия дом. Всеки от тях се опитваше да демонстрира, че е по-твърд във външнополитическите си планове. Тръмп заяви, че ако САЩ са имали „истински президент“, който е уважаван от Путин, руският лидер е нямало да нападне Украйна. Байдън, от своя страна, отговори: „Давайте нататък, позволете на Путин да атакува и контролира Украйна, а след това да продължи към Полша и други места. Гледайте какво става после. Той (Тръмп) няма никаква идея за какво по дяволите говори“.

Резултатите от изборите имат значение за Русия въпреки усилията на Москва да ги омаловажи. Вотът ще е определящ за степента, в която Вашингтон ще поддържа ангажимента си да помага на Украйна. През февруари Путин заяви в интервю, че е готов да работи с всеки президент на САЩ, но предпочита Байдън, защото той е „по-опитен и предсказуем човек и е политик от старата школа“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини