16.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Кремъл скърца със зъби заради военната помощ от САЩ за Украйна

Кремъл скърца със зъби заради военната помощ от САЩ за Украйна. Говорителят му Дмитрий Песков се закани, че „САЩ ще отговарят“ за всяка конфискация на руско имущество. В разширения пакет от 4 закона има текст за замразените руски активи в САЩ. Те могат да се изхарчат като гаранция по дадени американски заеми за Украйна. Потенциално става въпрос за 8 млрд. долара (за частта от пакета, предвидена като финансово-икономическа помощ за Украйна под формата на заем. Гаранция по него са именно замразени в САЩ руски активи и пари. Решението ще е на изпълнителната власт в САЩ, ако законопроектът бъде одобрен и от Сената, и подписан от Джо Байдън. „Едва ли ще има ограничения във времето и ние ще направим това по начин, който най-добре отговаря на нашите интереси“, каза той.

Песков: Конфискацията на руските активи

Песков счита, че конфискацията на замразените активи на Руската федерация ще нанесе удар върху имиджа на Съединените щати и ще изплаши инвеститорите в тази страна. „Що се отнася до закона за конфискация на руски активи, все още трябва да се уточнят подробностите. Ако наистина говорим за конфискация на нашите активи, това ще нанесе непоправими щети на имиджа на Съединените щати. Действията на Америка ще принудят много инвеститори в тази страна да спрат инвестиции, защото вярата в принципа на частната собственост ще бъде нарушена, особено на държавната“, заяви Песков.

Захарова: САЩ  спонсорират терористи

Ведната след него се изказа и говорителят на руското МВнР Мария Захарова в официалния си профил в Телеграм. „Предоставянето на военна помощ от Съединените щати на Украйна, Израел и Тайван ще изостри глобалната криза: военната помощ за режима в Киев е пряко спонсориране на терористични дейности, за Тайван – намеса във вътрешните работи на Китай, за Израел – пряко спонсориране път към ескалация на безпрецедентно влошаване в региона“, написа тя. Захарова упорито повтаря руската опорна точка за „терористичен режим в Киев“, след като Русия нападна Украйна на 24.02.22 година.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img