25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

КТ „Подкрепа” иска 20% увеличение на заплатите в общинските болници

Искаме 20% увеличение на възнагражденията в общинските болници. Освен това 25% – за държавните и 30% за университетските. Има диференциация заради разликата в цените на клиничните пътеки. Това каза доц. Валери Апостолов – конфедерален секретар на КТ „Подкрепа”.

„Специализираните болници работят с по-скъпи клинични пътеки. Оттам и консумативите са по-скъпи, изобщо всичко. Всяка година от бюджета на МЗ се дават около 30 млн. за дофинансиране на общинските болници. В София кметът даде 8 млн. за 5 лечебни заведения. От общо 184 болници само 30 достигат нормални нива на заплати на лекарите. Здравеопазването е в сериозна криза. Искаме пропорционално увеличение на работните заплати със заложения процент на растеж на бюджета на НЗОК – 10-15%”, обясни той.
По думите му на 27 май ще има заседание на експертна работна група за преговори за КТД в здравеопазването. „В нея ще участват представители на НЗОК, Финансовото министерство и БЛС. Ще бъдат коментирани конкретни разчети, тъй като синдикатите предлагаме ръст на три групи възнаграждения”, посочи доц. Апостолов.
Според него и системата на висшето образование е хронично недофинансирана. „Настоявахме за браншови договор, за да се вдигнат заплатите на асистентите. От 2021 г. те вече стартират с 1300 лева. Голяма част от неакадемичния състав е с висше образование, а получава малко над минималната заплата. Без тях не можем”, коментира той.
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини