3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

КЗК ще одобри утре скандалната сделка за „Булсатком“

Дни след срещата на Кирил и Спас Русев КЗК одобрява „Булсатком“ утре. Това научи „Гласове“ от отлично информирани източници.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще одобри този четвъртък изцяло сделката за придобиване на „Булсатком“ от „Виваком“ – броени дни след срещата на Кирил Петков и Спас Русев в Гранд Хотел София, която бе заснета от агенция ПИК, твърдят запознати.

Русев се води собственик на „Булсатком“, а преди това бе в надзорния съвет на „Виваком“. Компанията-майка на „Виваком“  – Юнайтед груп, от своя страна е финансирала с кредит Русев за придобиването на мрежата на „Булсатком“.

Припомняме, че след като почти година твърдеше, че няма да придобива цялата компания „Булсатком“, а само мрежата, през ноември миналата година „Виваком“ уведоми антимонополния орган, че все пак иска да купува „Булсатком“. Желанието си да погълне най-големия доставчик на телевизия „Юнайтед груп“ потвърди отново и след срещата на Кирил Петков и Спас Русев по време на медиен брифинг.

На на него „Виваком“ се е похвалила, че старите дългове на задлъжнялата група са погасени с издаване на нови облигации. Именно на тази среща „Юнайтед груп“ са казали, че „Булсатком“ се вписва перфектно в тяхната „българска история“. Ако информацията се окаже вярна, тази сделка ще остане в историята като една от най-бързо одобрените сделки след стартирано задълбочено проучване, което в други случаи отнема месеци, понякога година. КЗК обяви, че все пак ще разгледа задълбочено сделката точно преди Коледа – на 22 декември. Очевидно комисията намира, че един месец е напълно достатъчен срок за одобрение на най-голямото придобиване и консолидация в телеком сектора до момента.

За сравнение – при същата комисия одобрението на придобиването на по-малките регионални оператори „Телнет“ и „Нетуъркс“ е отнело между 6 и 9 месеца. КЗК се очаква да приеме напълно аргументите на „Виваком“, че пазарните дялове, изчислявани всяка година по методика на Комисия за регулиране на съобщенията (КРС), са неверни, защото не включват стрийминг услугите като Netflix. Именно с аргумента за огромния пазарен дял на американската стрийминг услуга беше поискано това заобикаляне на официално обявените от КРС пазарни дялове след придобиването, които надминават 60%.

Източник: glasove.com

Последни новини

- Реклама -