- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Лавров към Северна Корея: Ценим, че подкрепяте Русия срещу Украйна

Отношенията на Русия със Северна Корея достигнаха качествено ново и стратегическо ниво, заяви руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Пхенян, цитиран от руски държавни медии.

Лавров пристигна вчера на двудневно посещение в Северна Корея, след като миналия месец севернокорейският лидер Ким Чен-ун направи визита в Русия, в рамките на която се срещна с руския президент Владимир Путин и обсъди с него и с други руски представители въпроси, свързани с военното сътрудничество между Москва и Пхенян.

„След тази историческа среща (. . .) можем да кажем с увереност, че отношенията (между Русия и Северна Корея) достигнаха качествено ново и стратегическо ниво“, е казал Лавров на севернокорейската външна министърка Чое Сон-хюи, с която бе първата му среща.

Очаква се с разговорите на руския външен министър със севернокорейски представители да бъде подготвена почвата за бъдещо посещение в КНДР на Владимир Путин.

Вчера Сергей Лавров приветства подкрепата, която Северна Корея оказва на Русия във връзка с конфликта в Украйна.

„Ценим много вашата принципна и недвусмислена подкрепа за действията на Русия в рамките на специалната военна операция в Украйна“, каза руският външен министър, цитиран от новинарската агенция РИА Новости.

Преди седмица Белият дом заяви, че Северна Корея е доставила на Русия над хиляда контейнера с военно оборудване и боеприпаси.

Източник: БТА

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -