- Реклама -

- Реклама -

понеделник, 6 февруари 2023 г.
-5 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Le Beaujolais Nouveau est arrivé!*

Автор: Маргарита ДИМИТРОВА

Аромат на тъмен нар и кадифен вкус – това излъчва емблематичното френско вино „Божоле“ тази година. И ако обикновено напитката оставя усещането за пролетна свежест с леко киселите си нотки, незапомнената суша през лятото във Франция натрупа достатъчно захари в гроздето и виното е станало доста по-плътно.

Всяка година в третия четвъртък от месец ноември се отварят първите бутилки от младото френско вино, произведено от сорта „Гаме“ в източната част на страната – района Божоле в Бургундия. Според Закона за виното във Франция, едва след този ден може да започне продажбата му на световния пазар.

Денят на божолето традиционно се празнува в цял свят и тържественото представяне започва с фразата Le Beaujolais Nouveau est arrivé! („Новото божоле пристигна!“).

Всъщност историята започва през 50-те години на миналия век, а началото е твърде прозаично. 1951 е добра година за лозарите и в района между градовете Лион и Макон получават много вино. Производителите молят френската държава да продават вино преди да се изчака целия процес на винификация. След официално разрешение винарите пускат бутилките по-рано на пазара и организират общи дегустации, които се превръщат в празник, а празникът – в традиция.

И така вече близо 70 години хората се събират, за да опитат заедно това пивко вино. Търговците усещат градуса на настроението и умело го използват, за да увеличават продажбите. На това се дължи и успехът на младото вино, което иначе би си останало само регионално.

Но спрямо божолето винарите изобщо се ориентират за качествата на реколтата и какви ще бъдат другите вина, които излизат по-късно от избите.

В областта божоле има над 22 000 хектара лозя по хълмовете на юг от Макон в Южна Бургундия. През ноември за няколко дни районът събира почитатели на напитката, производители и търговци. В 110 държави, включително и в България, в един и същ ден се празнува пристигането на божолето. За една вечер се изпиват над 30 милиона бутилки в целия свят.

„Събитието е толкова важно, защото свързва България и Франция около традицията за консумиране на вино“, обясни Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара на церемония по посрещане на младото вино миналата седмица в София. Той отвори новата бутилка в присъствието на стотици гости в НДК, а първи дегустираха еликсира вицепрезидентът Илиана Йотова и френският посланик Ерик Льобедел.

Наистина, ако има нещо, което със сигурност е общото между България и Франция, това е страстта към виното, която е дълбоко залегнала в културата на двете държави.

Младото френско вино се посреща тържествено у нас от 2011 година, макар че търговците наблюдават повишено търсене още от 1995 година. Преди 20 години на празничната дегустация са били 30 посетители, а миналата седмица – близо 2000. Във времето събитието събира почитателите на Франция по света, защото заедно с виното се предлагат ястия, типични за страната, която се е превърнала в образец за гурме кухня. Във вечерта на Божолето се завързват и много приятелства, обсъждат се общи проекти и идеи. Традиционно голяма част от гостите са представители на различни сфери от бизнеса.

*Новото божоле пристигна!

 

Виното е само на шест седмици

Не става за отлежаване, променя вкуса си след няколко месеца

Beaujolais Nouveau („Божоле Нуво“) е червено вино, произвеждано от сорта Gamay (Гаме) във френския регион Божоле, Бургундия. Младото вино се пуска за продажба само шест седмици след края на гроздобера и винаги в третия четвъртък на ноември в 12:01 на обяд.

По това време на годината барове, бистра и ресторанти поставят табелите пред заведенията си с надписа „Време е за новото божоле“. Тези вина се предлагат в три цвята: червено, бяло и розе. Червените обаче са основни и заемат 95% от цялото производство.

Напитката има рубинен цвят с розово-виолетов оттенък и силно изразен плодов вкус. Виното е леко с приятна киселинност, съдържа по-малко танини и повече сулфити. Божолето е с ниско съдържание на алкохол, остава усещане за малина, горска ягода, къпина, черна череша. Произведено е за незабавна консумация, сомелиери съветват да се изпие до Коледа. Ако случайно го оставите за догодина, рискувате много да се разочаровате от избледнелия вкус. Самият сорт грозде не е подходящ за създаване на отлежали вина.

Всяка година се произвеждат над 50 милиона литра божоле, което е близо половината от цялата реколта на Бургундия. Над 50% от количествата се изнасят за Германия, Япония, и САЩ.

Всеки, който има и най-бегли познания от винарство, би се запитал как за толкова кратко време може да излязат бутилки, годни за пазара. Истината е, че това вино преминава ферментация по специален метод, създаден във Франция през 30-те години на миналия век.

Прясно събраното и несмачкано грозде и дрожди се поставят в големи стоманени или бетонови контейнери, които се запечатват. В съдовете няма въздух, тъй като би помогнал да се развият различни микроорганизми и да повлияят зле на напитката. От собственото си тегло, гроздето се раздробява и пада на дъното на контейнера, където започва да ферментира. Отделя се повече CO2, който изтласква кислорода от ферментатора. Липсата на кислород провокира химичен процес в останалите зърна и те започват да се пукат, сокът им да ферментира. На този процес се дължат и типичните плодови аромати. Следва стабилизиране, бутилиране и експедиция за пазара.

Тези вина нямат дълбок и комплексен вкус, предназначени са да се изпият в рамките на максимум няколко месеца. Поднасят са изстудени около 13 градуса и вървят отлично с червени меса, сухи колбаси, терини и меки сирена, например камамбер и бри. Но има местни сирена от същия регион и хората обичат да комбинират виното именно с тях, което е част от идеята за така наречения тероар.

 

Най-ценна е селекцията с високо качество

Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара, пълни чашите с божоле нуво, за да дегустират първи вицепрезидентът Илияна Йотова, Добромир Добрев, изпълнителен директор на ОББ, и Весела Тодорова- Мозеттиг, директор на камарата

В същия регион има вина от съвсем различно ниво – те могат да се съхраняват повече от три години. Общото между тях е сортът. Beaujolais-Villages („Божоле Вилаж“) е копринено вино с цветен и ягодов аромат, деликатен на вкус. Качеството му е запазено през годините. Гроздето идва от 38 определени селища. Препоръчва се да се пие до 2 години от датата на реколтата, обозначена на етикета.

Cru Beaujolais („Божоле Крю“) е едно твърде сериозно вино от специални лозя със специален микроклимат. Някои от тях са си спечелили сериозен авторитет: Фльори, Жулиенас, Мулан а Ван, Ширублес, Брюи, Коте де Брюи.

 

В света има едва 30 000 хектара със сорта гаме

Стопаните влагат много ръчен труд в хълмистите лозя на Бургундия

Сортът гаме, пълното име е Gamay Noir à Jus Blanc, т.е. „Черно грозде с бял сок“, от който се произвежда божоле, е средно зреещ винен сорт. Гроздето му става готово през първата половина на септември. Има висока родовитост, предпочита по-леките почви, тъй като чувствителен на гниене. Сравнително устойчив е на суша и ниски температури. Узрява през първата половина на септември.

Лилаво-черното грозде е с цилиндрични и компактни чепки, заобиколени от плоски листа с доста равни ръбове

Половината от 30 000 хектара с Гаме, засадени по целия свят, са в района Божоле във Франция. Всъщност там са и 98% от площите, от които се произвежда едноименното вино.

Хълмистите редици с лозя покриват местността със средна надморска височина от 300 метра. Но има и масиви, които са създадени на повече от 600 метра височина.

Лозята в района на Божоле датират от Античността. От седемнадесети век областта привлича буржоазията от Лион. Местните високопоставени лица се радват на необлагаеми продажби и възхваляват вината в Париж.

За една година Божоле произвежда повече вино от цялата останала Бургундия. Климатът е умереноконтинентален със студени и сухи зими и топли лета със средиземноморско влияние. Преобладават варовиково-глинени почви и гранитни.

Пейзажите на Божоле се разпознават мигновено по лозята, засадени в перфектни редове през контурните линии на хълмовете.

Тези изключителни картини не само придават на региона собствения си уникален чар, но също така са довели до идеята за „героично отглеждане на вино“. Защо „героично“? Защото трябва да сте доста смели, за да работите по тези склонове.

В региона има повече от 300 замъка и селски къщи. Заради силно насечения терен цялата работа от септември до август трябва да се извършва ръчно, стопаните работят постепенно от един парцел на друг. Резитба, пръскане, връзване, плевене, окопаване… всичко е на ръка по тези трудни склонове.

„Беритбата започна в понеделник, 22 август. Каква хубава суровина тази година, няма какво да изхвърляме! Нашите лозя преживяха най-сухият юли от 1964 г. насам. Условията, отново с топлина по време на прибиране на реколтата, перфектно завършиха процеса на зреене и ни позволиха да получим страхотна реколта 2022 г.“ Така лозарите в района Божоле описват тазгодишната реколта и вярват, че въпреки икономическата криза продажбите им ще бъдат добри.

 

Пловдив събира изби от цялата страна

През третия уикенд на ноември в Стария град ще дефилират над 250 български напитки

За четиринадесета година в Пловдив се организират дегустации на българските млади вина. Традиционно Фестивалът „Дефиле на младото вино“ се провежда в последната седмица на ноември. Жителите и гостите на града ще могат да опитат 300 вина, които ще са разположени в 17 къщи в Стария град.

На 25 ноември от 13 часа с музика и танци ансамбъл „Тракия“ ще поведе всички винолюбители. Дионисиевото шествие ще тръгне от площада пред Община Пловдив и в началото на Стария град ще постави началото на фестивала. Ритуално бог Дионис ще отвори първата бъчва младо вино, реколта 2022 година, на винарска изба „Юстина“, която е определена в нарочна томбола. Дегустациите ще се провеждат от 25 до 27 ноември.

Седемнадесет къщи музеи, галерии, ресторанти и културни обекти очакват посетителите в трите фестивални дни. Всеки, който желае да опита младите български вина, трябва да си купи жетони от специални информационни щандове. С тези жетони ще може да се дегустират над 300 вида вино. Цените са между 3 и 20 лв.

Фокусът по традиция са младите напитки, но както всяка година ще има богат избор от български вина, с които посетителите ще могат да се заредят преди новогодишните празници.

Заради атмосфера на тихите калдъръмени улички и красивите възрожденски къщи на Стария град виненото събитие се радва на много голям интерес в последните години.

Организаторите – Съветът по туризъм в Пловдив и общината, очакват много гости в годината, в която градът спечели четвърто място в класацията „Най-добра европейска дестинация“.

Професионално жури, съставено предимно от специалисти от Университета по хранителни технологии в Пловдив, сомелиер, винен журналист и представител на Изпълнителната агенция по лозата и виното, ще дегустира и оценява вината от новата реколта. Еликсирите ще се състезават в четири категории: „Млади вина за бърза реализация реколта 2022“, които трябва да са в завършен сензорен и търговски вид, „Млади вина от последна реколта“ без претенции, че са готови за реализация и „Плодови вина, ароматизирани вина и напитки на основа вино“, където са малиновите, черешовите и вината на основата на плодов сок. На 26 ноември по време гала вечер ще бъдат връчени златни, сребърни и бронзови медали.

- Реклама -

Последни новини