32.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Le Figaro: Макрон се втурна към Нова Каледония в опит да успокои духовете на опустошения от бунтовниците остров

Повече от седмица след началото на жестоките безредици, които вече оставиха шест жертви в Нова Каледония, президентът Еманюел Макрон реши да замине за столицата Нумеа във вторник, в опит да постави основите на диалог, съобщава Le Figaro.

„Той ще замине тази вечер, за да създаде мисия“ за диалог, съобщи говорителката на правителството Приска Тевено след заседание на министерски съвет. Все още не са дадени подробности за естеството на тази „мисия“, която вече предизвиква ожесточени критики на тихоокеанския архипелаг.

Нова Каледония срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

„Точните подробности ще бъдат съобщени от Елисейския дворец своевременно“, каза Приска Тевено. „От една седмица държавата прави всичко възможно да въведе ред”, увери тя, като оцени, че „ситуацията не е съвсем нормална, но се подобрява”. Изненадващото пътуване на Еманюел Макрон вече нарушава неговия график и този на изпълнителната власт. В сряда в Кан френският държавен глава трябваше да ръководи национална церемония в чест на двамата надзиратели, убити миналата седмица по време на бягство. И накрая, министър-председателят Габриел Атал ще присъства на церемонията, каза Приска Тевено.

Австралия и Нова Зеландия евакуират своите граждани

Австралия и Нова Зеландия започнаха евакуацията на гражданите си от Нова Каледония във вторник, като правителствени самолети пристигнаха на френската територия, която е обхваната от бунтове от седмица, причинени от промените в избирателния закон, прилаган от правителството в Париж, съобщи по-рано Ройтерс. Френската върховна комисия в Нова Каледония заяви във вторник, че летището остава затворено за търговски полети и че ще разположи военни за защита на обществени сгради. Около 3200 души чакаха да напуснат или да влязат в Нова Каледония, след като търговските полети бяха отменени поради безредиците, избухнали миналата седмица, съобщи местното правителство.

Повече от 1000 жандармеристи и полицаи от Франция са изпратени на територията, а към тях ще се присъединят още 600 души, съобщи Френската върховна комисия. Комисариатът поиска френските жители, които обикновено живеят извън Нова Каледония, да регистрират своите данни, за да получат подкрепа за завръщане у дома.

В резултат на безредиците на острова бяха убити шестима души, редица фирми и коли бяха опожарени, магазини бяха разграбени, а по пътищата бяха издигнати барикади, пречещи на достъпа до лекарства и храна. Търговската камара заяви, че 150 фирми са били разграбени и опожарени. Протестите избухнаха миналата седмица, предизвикани от гнева сред местното население заради конституционната поправка, одобрена във Франция, която ще промени кой има право да се кандидатира на избори, което кара местните лидери да се опасяват, че гласуването на местните ще бъде размито. Трима от шестимата убити по време на безредиците са били млади канаки (местни жители), застреляни от въоръжени цивилни, и е имало сблъсъци между протестиращи канаки и въоръжени групи за самоотбрана или цивилни милиции, сформирани, за да се защитят, каза Френската върховна комисия.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини