32.8 C
София
събота, 22 юни 2024 г.

Легализация, ама не съвсем! Германия затяга мерките срещу канабиса

Около два месеца след като Германия частично легализира употребата на канабис за развлечение, парламентът гласува изменение на дългоочаквания закон, за да затегне ограниченията за шофиране.

Измененията, приети късно вчера, включват и допълнителни разпоредби за отглеждането на канабис в т.нар. клубове за канабис, за да се предотврати появата на мащабни плантации.

Новата реалност: Германия легализира леката дрога

След дългогодишни дебати през февруари Берлин прие нов закон за канабиса, който позволява на пълнолетните германци законно да притежават, купуват или отглеждат марихуана, въпреки че все още се прилагат строги разпоредби и ограничения.

Съгласно закона, който е в сила от 1 април, на възрастните е разрешено да носят със себе си до 25 грама марихуана, а у дома могат да се съхраняват не повече от 50 грама. В домашни условия могат да се отглеждат до три растения.

Публичната консумация на марихуана остава забранена в близост до деца, училища, детски градини, детски и спортни площадки, както и на други места.

Освен в домашни условия, възрастните могат да се присъединят и към т.нар. клубове за канабис, чиито членове ще могат да отглеждат наркотика заедно и да си го доставят взаимно от 1 юли.

Германия легализира канабиса за лична употреба

Реакции от опозицията

Законът беше прокаран в парламента от лявоцентристкото коалиционно правителство на канцлера Олаф Шолц. Опозиционните консерватори от блока ХДС/ХСС обаче продължават да призовават Германия да промени курса и отново да забрани марихуаната в страната.

Консерватори против вратичка в закона за легалния канабис в Германия

С новите поправки парламентът въведе ограничение от 3,5 нанограма на милилитър кръв от активната съставка в канабиса – тетрахидроканабинол (THC) – за шофьорите.

Поради рисковете от смесването на алкохол и марихуана, на лицата, които са употребили канабис, вече е напълно забранено да шофират под въздействието на алкохол.

В Германия ограничението за шофиране след консумация на алкохол е 0,05% съдържание на алкохол в кръвта. Според новите правила на новите водачи се забранява да шофират под въздействието на канабис. Освен това на федералните провинции на Германия е предоставена по-голяма свобода на действие при прилагането на закона, например при проверките на клубовете за канабис.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини