17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

Легендарен астронавт, обиколил Луната, загина в авиокатастрофа


Един от членовете на екипажа на „Аполо 8“ през 1968 г. – Уилям Андерс, е загинал на 90-годишна възраст при самолетна катастрофа в щата Вашингтон. Новината бе съобщена от сина му Грегъри Андерс и цитирана от Си Ен Ен, АП, „Гардиън“ и др.

„Моят баща е починал при инцидент със самолет на островите Сан Хуан. Семейството е съкрушено и скърби за загубата на един велик пилот“, заяви Грегъри Андерс.

Злополуката е станала в петък вечер, като от шерифската служба на окръг Сан Хуан обявиха, че самолетът е паднал край бреговете на о-в Джоунс. Тялото на бившия астронавт е било открито от екип водолази след дълго издирване. Той е пилотирал сам стария модел Beech A45, като не е имало други хора на борда.

Уилям Андерс е избран от НАСА за астронавт през 1964 г. и в началото е резервен пилот за мисията „Джемини 11“ през 1966 г., а по-късно и за полета на „Аполо 11“ през 1969 г. Той има над 6000 летателни часа. Прочува се с факта, че с Джим Ловел и Франк Борман извършват първия полет в окололунна орбита от 21 до 27 декември 1968 г. на борда на „Аполо 8“. Андерс е бил пилот на лунния модул и става първият човек, обиколил Луната. Именно той е и автор на прочутата фотография „Изгревът на Земята“. Тя е направена, докато екипажът на „Ароло 8“ прави снимки на лунната повърхност за геоложки анализи. „Изведнъж погледнах през стъклото и ето го това прекрасно кълбо, което се издигаше. Това ме накара да осъзная, че Земята е малка, крехка и не е център на Вселената“, разказва Андерс.

В интервю през 1997 г. Андерс признава, че е съзнавал за риска на мисията на „Аполо 8“. По негови изчисления е имало шанс 1:3 екипажът да не се върне, същият шанс мисията да бъде успешна и същият шанс мисията да не започне. Той обаче допълва, че Христофор Колумб е плавал с по-лоши шансове.

От 1976 до 1977 г. Уилям Андерд е посланик на САЩ в Норвегия.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини