20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

“Легионът за освобождение на Русия“ настъпва към две руски области

Представител на Легиона за освобождение на Русия

Съставеният от руски наемници доброволци „Легион за освобождение на Русия“, който се сражава на страната на Украйна, е предприел настъпление към руските Курска и Белгородска област, предадоха информационни източници, следящи събитията в Украйна и Русия. И двете области граничат с Украйна. Водят се тежки боеве по границата.

В атаката участват още Сибирският батальон и Руският доброволчески корпус, съобщава в X (бившия Туитър) медийната платформа „Noelreports“, която следи военните конфликти по света и по-специално войната в Украйна.

Легионът съобщава във видеообръщение на техния лидер, че тръгва да освобождава Русия от диктатурата на Путин. Политическият координатор на военната организация Иля Пономарьов съобщи във Фейсбук, че село Лозовая Рудка, Белгородска област, е преминало под контрола на руските доброволци.

„Ние сме същите руснаци като Вас. Хората живеят все по-бедно, а дворците се увеличават“, казва водачът.

Пълното обръщение на руски гласи:

„Идваме да ви освободим от нищетата, бедността, страха, от терористичните организации, завзели властта, да дадем на вашите деца нормално, цивилизовано бъдеще, без санкции и репресии.

Путин узурпира властта за 20 години и какво се случи – санкции, икономически застой, кръвопролитна война, взела живота и здравето на повече от 400 000 руски мъже. Убити политически конкуренти и пълна изолация от световната арена. А в същото време дворците растат.

Сега той планира да управлява до своята смърт. Ние няма да позволим. Ние сме руснаци като вас. Ние също имаме право на волеизявление и нашата воля е кървавият диктатор да не бъде избран за президент на Русия. Ние ще направим всичко възможно от Ново Огарьово той да отпътува за „Полярен вълк“. Ние знаем как се отнасят там към местните жители.
Легионът тръгва на избори. Очаквайте ни.“

Към момента няма информация за събитията по границата от независим източник.

Представителят на Главното разузнавателно управление на Украйна Андрей Юсов отбеляза, че боевете в Курска и Белгородска област на Русия са спецоперация на руските доброволчески батальони, които всъщност действат на собствена територия, пише украинското издание „Главред“.

Войниците от Сибирския батальон, които пробиха границата с Руската федерация, също публикуваха видеообръщение към руснаците.

„Бюлетините и избирателните секции в този случай са измислица. Наистина можете да промените живота към по-добро само с оръжия в ръцете си. Всеки, който не приема мизерен живот в тирания, трябва да направи правилния избор“, се казва във видеото.

Съобщава се за боеве и гърмежи в Курска област, като в онлайн платформите бяха публикувани няколко кратки видеа.

В същото време руската информационна агенция РИА Новости предава за задействана аларма за въздушна тревога във Воронежка област, която се намира на около 470 км западно от Москва. Видео със звучащи сирени и празни улици бе публикувано и от Белгород.

Telegram каналите публикуват непотвърдени съобщения за проникване на диверсанти в Курска и Белгородска област, предава руската редакция на Би Би Си. Руски военни блогъри и телеграм каналът „База“ твърдят, че в района на Курск близо до село Теткино, което се намира на границата с Украйна, има „стрелба“ и „работи и артилерия“.

Властите в Белгородска област съобщават и за кибератака, в резултат на която е възпрепятствана работата с електронни документи.

Легионът за освобождение на Русия е сформиран през март 2022 г., за да защитава Украйна от руската инвазия. Състои се от бивши военнослужещи от руските въоръжени сили и други руснаци, както и от беларуси, които преминаха на страната на Украйна.

Легионът използва бяло-синьо-бял флаг на ръкавите си вместо официалния бяло-синьо-червен флаг на Руската федерация.

Диверсионно-разузнавателна група на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се опита да проникне на територията на Курска област в района на село Теткино, но атаката беше отблъсната, съобщи областният управител Роман Старовойт в канала си в Телеграм. Новината съобщава и руската информационна агенция ТАСС, като цитира областния управител.

 

Снимка: Стопкадър

 

Последни новини

- Реклама -