30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Лейбъристите с разгромна победа във Великобритания

Британските лейбъристи спечелиха изборите в Обединеното кралство, като взеха 410 от общо 650 места в Камарата на общините. Консерваторите са на второ място с 131 места, като това е най-лошия им резултат в следвоенната история. Либералните демократи са трети с 61 места, докато реформаторите на Найджъл Фараж останаха четвърти с 13 места в парламента. Шотландската национална партия получи 10 места.

За мнозинство в британския парламент са необходими 326 места. Това значи, че лидерът на лейбъристите Киър Стармър почти сигурно ще стане следващият премиер на Великобритания.

“Тази вечер хората тук и в цялата страна казаха думата си и са готови за промяна, за да сложат край на политиката като представление. И за завръщане към политиката в служба на обществото. Промяната започва точно тук, защото това е вашата демокрация, вашата общност и вашето бъдеще. Вие дадохте своя глас. Сега е време ние да ви служим. Благодаря ви много“, заяви Стармър.

Само преди няколко седмици под проливен дъжд британският министър-председател Риши Сунак обяви датата на следващите парламентарни избори: 4 юли. Оттогава насам много наблюдатели свързваха образа на прогизналия от дъжда политик с предизборната кампания на Консервативната партия, в която едно нещастие следваше друго. Това не е единствената причина, поради която рейтингите на управляващата досега партия бяха толкова слаби.

Още преди изборите нямаше съмнение, че лейбъристите ще спечелят. Единственият въпрос бе колко съкрушително ще бъде поражението на консерваторите. А главното е дали те ще успеят да запазят позициите си и да останат на второ място в официалния статут на „кралска опозиция“, или за първи път в историята то ще бъде заето от трета сила.

За по-малко от пет години управляващите консерватори напълно изчерпаха политическия капитал, който избирателите дадоха на министър-председателя Борис Джонсън на предишните парламентарни избори през декември 2019 г. Те бяха чули обещанието му, че – три години след референдума за напускане на ЕС – той „най-накрая ще сложи край на Брекзит“. Джонсън реализира това с безмилостни методи, които граничеха с нарушаване на конституцията.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини