- Реклама -

- Реклама -

2.4 C
София
сряда, 6 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Лекари плашат с протести и съд заради е-рецептите

Българският лекарски съюз поиска спешна ревизия на електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет, като предупреди, че в противен случай си запазва правото на протестни действия и търсене на решение по съдебен път.

Цяла седмица лекарите се бунтуват срещу промяната, която влезе в сила с доста усложнения и проблеми. Здравното министерство обаче засега не дава вид да е готово на отстъпки.

Над две трети от лекарите не могат да изписват електронни рецепти, в това число и тези в Спешна помощ, твърдят от съсловната организация. Според тях, има огромен брой върнати пациенти с неизпълнени рецепти, с настояване за промяна на терапията. Сред причините за връщането са липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, разминаване в кодовете на лекарствата. Наблюдава се натиск за промяна на терапията на пациента от страна на фармацевта, въпреки че това е право на лекаря в интерес на пациента, а не задължение вменено му от фармацевта, твърдят още от съюза.

БЛС цитира данни, според които от издадени над 60 000 електронни рецепти за по-малко от 4 дни, анулирани са 5000, а в националната здравно-информационна система има данни за попълнено пациентско досие за около 30 000 рецепти.

Лекарите настояват за гратисен период, в който да се използват паралелно хартиена и електронна рецепта. През този период хартиената рецепта ще трябва задължително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след изпълнението й, подписана от пациента, с цел пълнота на досието на пациента и гарантиране на контрола при отпускане. Те искат и максимално бързо да се въведе достъпен дигитален регистър на всички медикаменти, разпространявани у нас с отчитане в реално време на тяхната наличност в аптечната мрежа. Предлагат още да се направи дигитално приложение за пациентите, което да показва наличностите на даден медикамент в аптеките.

 

Източник: segabg.com

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -