13.2 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Лена спасява хазартните босове


„Те имат спонсори – хазартни посредници, които им дават пари за кампании. Телевизиите ще ги бият по цял ден или няма да ги канят, както не канят мен. Лена Бориславова ми е написала това съобщение публично.“

Това е изказване в парламента на независимия депутат Радостин Василев, който напусна „Продължаваме промяната“ през 2022 година. Думите му са от 29 март тази година по повод изслушването на ръководството на СЕМ заради рекламите на хазарт. Месец преди това „Възраждане“ внесе законопроект за забраната им, но беше отхвърлен от мнозинството. Това в крайна сметка се случи в последните дни на 49-ото народно събрание по предложение на ГЕРБ и ДПС. Двете партии имат твърд електорат, който не се влияе от медийни кампании и дори расте заради положителния обществен отзвук от промените.

Освен „Възраждане“ обаче „Продължаваме промяната“ също имат такъв законопроект от 2022 г. Тогава се отказаха да го внесат в парламента. Според депутати това се е случило след „преговори“ с хазартни босове и големи медии. Събитията се случват, когато ИТН напусна четворната коалиция и беше ясно, че предстоят избори.

Повече светлина по въпроса хвърли Радостин Василев, но думите му остават само в стенограмата на Народното събрание. Ето изказването му: „В 48-ото народно събрание аз и няколко колеги от „Продължаваме промяната“ изготвяхме законопроект за пълна забрана на рекламата на хазарт по националните медии. Пазя цялата кореспонденция, свързана с него. Кирил Петков и Лена Бориславова забраниха да бъде внесен в парламента. В 49-ото народно събрание имаше същата инициатива на „Демократична България“. Текстовете бяха готови, но Лена Бориславова написа следното съобщение: „Колеги, преди да вземем окончателно решение за входиране на подобен законопроект, нека сме сигурни дали ще има кабинет, или не. Отразяването ни по медиите може сериозно да пострада в предизборната кампания. Не ме разбирайте погрешно, не съм фен на хазарта, но има реалности, с които трябва да се съобразим“. А след това Василев заявява от трибуната, че „Продължаваме промяната“ са свързани с посредници на хазартни босове. Думите му остават без последствия. „Промяната“ и „Демократична България“ не опровергават.

Забраната за хазарт по медиите става факт по инициатива на ГЕРБ и ДПС,

а всички останали ги подкрепиха тихо, особено ПП-ДБ. Според колегите им от другите парламентарни групи – за да не дразнят хазартните босове и медиите, на които разчитат по време на кампанията.

Всъщност заиграването с хазартния бранш започна още през декември 2023 година, когато се приемаше бюджетът. Тогава по предложение на Асен Василев се промени изчисляването на таксите, които се дължат. Оттогава операторите плащат 20% от разликата между получените залози и изплатените печалби, а не 15% от стойността на залозите. Това удари босовете с три пъти повече такси. Според депутати от различни групи, тогава още на власт, ПП-ДБ са поели ангажименти пред бранша да няма повече рестрикции за тях. (Кои са големите играчи – виж в карето.)

Освен медиен и бизнес удар по ПП-ДБ има още няколко версии за изненадващо бързите промени в закона за хазарта. Според запознати те са в полза на големите хазартни оператори, които вече са се наложили на пазара и

нямат нужда от големи бюджети за реклама в традиционните медии.

„Има информация за влизане на нов голям играч от чужбина в този бизнес. Няма как да се наложи без масова реклама. Условията, които предлага зад граница, са повече от примамливи в сравнение с тези у нас“, твърди човек от бранша, който от 10 години управлява фирма в сегмента. Според него тримата големи на пазара след ерата „Черепа“ вече имат достатъчно клиенти. Те са регистрирани в платформите им, а пазарът се е пренаситил в последната година. Другият фактор, който той вижда в ситуацията, е предстоящото европейско първенство по футбол, което започва в средата на юни. Тогава се очаква и бум на онлайн залозите, които скачат двойно при спортен форум от такъв мащаб. При равни условия за всички конкуренти на пазара това няма да е проблем за никой от тях, а спестените от реклама пари ще са добре дошли за бюджетите им.

Не на последно място, в парламента има версия, че промените в закона за хазарта са свързани със смяна на собствеността на големи медии у нас. С новите правила цената им ще падне с 20% заради орязаните приходи от рекламата на хазартния бранш.

Кои са най-големите на пазара
Папазки, Мило Борисов и братя Найденови са в топ 3 след ерата „Черепа“

Валтер Папазки излежа присъда като поръчител на убийство, братът на Весела Лечева наследи покойния Манол Велев

До началото на 2020 година монополист и властелин на хазарта у нас беше Васил Божков. Той избяга в Дубай и стана обвиняем по три дела. Фирмите му загубиха лизенците си и той излезе от бизнеса. След това на негово място се появиха нови играчи, които работят в условията на конкуренция и пазарна икономика. Няма публични данни за корумпиране на властта.

Със силен старт започнаха братята Цветомир и Боян Найденови, които са синове на Стефан Найденов. Баща им е дългогодишен партньор на Васил Божков в „Еврофутбол“, но се разделиха заради заплахи към живота им.

С фирмата си „Ефбет“ фамилията Найденови самостоятелно има казина, но постепенно разработи и най-голямата платформа за онлайн хазарт. Това е една от причините за раздора им с Васил Божков. А след това станаха и свидетели срещу него.
Освен в България компаниите на Найденови работят в Сърбия, Испания, Италия и други държави.

„Уинбет“ на Валтер Папазки е другата голяма компания в топ 3 на хазарта у нас. Има акции и в ЦСКА. Случайно или не, точно в деня на гласуването на закона за хазарта в парламента, Гриша Ганчев обяви, че се оттегля от клуба. Там обаче остава Папазки. Бизнесменът е едно от знаковите лица на прехода. Официално хазартният му бизнес е на компании в Малта, но брат му Георги и дясната му ръка Данаил Илиев са вписани като техни собственици.

Тъмното минало е зад гърба на Валтер Папазки. През 2006 г. той влезе в затвора като поръчител на убийството на врачанския силов бос Валентин Алексиев-Лисицата. Излежа присъдата си, излезе от затвора и влезе в хазартния бизнес и в управлението на спортни федерации. Според закона за хазарта акционери в компаниите не могат да бъдат хора с присъди, затова и собствеността е на негови близки. От 2019 г. насам приходите на „Уинбет“ растат лавинообразно от 23 милиона лева до 200 милиона лева. И той като братята Найденови е стъпил на други пазари на няколко континента, но с произведеното от фирмите му хазартно оборудване.

С това се занимава и третият голям на пазара у нас – Мило Борисов. С него е свързана компанията за производство на оборудване за хазарт „Телематик“, чиито печалби растат от 2019 г., когато беше отстранен Божков.

С „Палмс Бет“ Мило Борисов е сред едрите собственици на онлайн казина. Има физически обекти в столицата и много от областните градове. Държи и най-големия комплекс за хазарт в известен столичен комплекс.

Възход в бизнеса с онлайн и наземен хазарт бележи и компанията „Сезам Онлайн“, която се управлява от Даниел Лечев. Той е брат на близката до президента Радев Весела Лечева, която беше спортен министър в две служебни правителства. Покойният й съпруг Манол Велев основа хазартния бизнес на фамилията, а тя го наследи. Едно от обвиненията на Васил Божков е за поръчителство на убийството на Велев, който почина след 15 години в будна кома след покушението.

„Алфабет“ е друга компания за хазарт, която диша във врата на най-големите на пазара. Собственик е 38-годишният Любомир Захаринов. Той е син на известната бивша данъчна шефка и съветник в ДАНС Димитрина Захаринова. Тя беше назначена там по времето на Петко Сертов и работеше с председателя в сянка до 2010 г. Алексей Петров. Любомир Захаринов е близък приятел и бивш съдружник със сина на Ахмед Доган.

„Осмиците“, както е известен домейнът 8888.bg, е на хотелиера Румен Чандъров. Заради четирите еднакви цифри често се прави аналогия със седмиците, които бяха на Васил Божков. Освен това част от служителите на Божков минаха на работа при Чандъров, което породи слухове, че Черепа действа с подставено лице у нас след отнемането на лицезите му.

Александър МЕТОДИЕВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img