- Реклама -

- Реклама -

2.9 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

„Левски“ с най-много фенове в България

„Левски“ категорично печели надпреварата за най-много фенове в България. 40 на сто от запалянковците в страната са левскари. Това показва социологическо проучване на авторитетната агенция „Тренд“.

Обърнато в числа това означава, че левскарите в България са приблизително 750 хил. души сред пълнолетното население на страната. За сравнение, големият опонент ЦСКА – София разполага с около 560 хил. привърженици.

На трето място по фенска маса е „Лудогорец“ с 8%, което прави близо 150 хиляди души. Имайки предвид демографския профил на феновете на „Левски“ в страната и броя и профила на българите в чужбина, може да се предполага с голяма степен на убеденост, че „сините“ разполагат с фенски резерв от между 140 и 150 хил. души извън границите на страната. Тъй като проучването е правено само на територията на България, можем само индикативно да бъдат очертани границите на синята общност. Но левскарската общност ще надхвърли 1 милион и ще доближи по-скоро1,048 милиона, ако към пълнолетното население прибавим още 130 000 деца и 150 хиляди „сини“ сърца в чужбина. Общата цифра за ЦСКА с българите в чужбина и децата ще е някъде около 730 000 фенове или горе долу 2/3 от тези на „Левски“.

Не се регистрира съществена динамика при интересуващите се от футбол спрямо тяхната възрастова група. Единственото изключение правят хората на 70 години, които в отчетливо по-малка степен декларират, че „много“ се интересуват от футбол. В националното представително изследване са анкетирани 1004 души на възраст над 18 години. Във всички целеви групи доминират твърденията, че във футбола има твърде много политика и че футболът се върти около парите.

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -