- Реклама -

- Реклама -

-1.2 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Лондон подкопава пакта за миграция

Удар под пояса получи Европейският съюз в момент, когато се опитва да прокара нов регламент за миграцията. Британският вътрешен министър Сюела Бревърман заклейми политиката по прием и интегриране на бежанци като неадекватна, опасна, пълен провал. Либералите и ООН са скандализирани. Лондон обаче не се дистанцира от своя министър, което е поощряващ сигнал към национал-популистката вълна из цяла Европа.

Автор: Теодор ЦЕКОВ

43-годишната Бревърман призова във Вашингтон за генерална промяна към по-строг контрол, докато Брюксел иска да облекчи процеса. След дълги вътрешни разногласия ЕС афишира напредък по Нов пакт за миграцията и убежището. Усилията ще бъдат обезсмислени, ако Великобритания и САЩ наложат план за дълбока реформа.

Обединеното кралство предлага съобразени с днешната реалност корекции в Женевската конвенция за статута на бежанците и Европейската конвенция за правата на човека. Тези базисни инструменти от средата на XX век гарантират убежище и правна защита.

Дъблинският регламент от 2013 година добавя правила за разпределяне на бежанци в ЕС, но е критикуван като нечестен и неефективен. Отделни държави отказват да го спазват, а мнозина признават, че тези на първа линия понасят по-голяма тежест. Подготвяният пакт цели общ отговор при повторение на бежанската криза от 2015–2016, задържане на мигранти по външните граници и механизъм за солидарност (квотен прием) от всички членки. Според Унгария и Полша това ще превърне страните от периферията на ЕС в подобия на остров Лампедуза. Италия обвинява Германия във финансиране на неправителствени организации, които с кораби спасяват мигранти из Средиземно море и ги стоварват на Ботуша.

Лондон вижда глобално предизвикателство, заплаха за западните политически и културните институции. „Незаконната миграция и безпрецедентното движение на хора по света оказват неудържим натиск върху Америка, Обединеното кралство и Европа – заяви Бревърман. – Трябва да се запитаме дали конвенциите и правните рамки отпреди 70 години подхождат на целта в съвременната епоха. Международната общност колективно се провали в модернизирането на глобалната система. Много е трудно да се предоговорят тези инструменти. Втората причина е цинична: страх да не бъдеш заклеймен като расист или нелиберал. Всеки опит за реформа ще бъде обявен за антибежански. Безконтролната миграция, неадекватната интеграция и заблуждаващата догма на мултикултурализма се доказаха като отровна комбинация за Европа в последните десетилетия. Днес живеем с последствията, виждаме ги по улиците – от Малмьо до Париж, от Брюксел до Лестър.“

Летвата според министъра е свалена до степен, че търсещите убежище трябва да докажат заплаха от дискриминация, а не опасност за живота: „Когато хората са преследвани, е редно да им предложим убежище. Но няма да можем да поддържаме системата, ако само фактът, че сте гей или жена и се страхувате от дискриминация в страната си е достатъчен, за да получите закрила“.

Консервативното британско правителство търси подкрепа за по-строг подход към незаконната миграция и разчита да я получи от САЩ с проблемната им мексиканска граница. Миналата година през Ламанша на Острова са акостирали 45 000 души, които претоварват публичните финанси и носят заплаха за обществената сигурност поради повишена престъпност. Премиерът Риши Сунак посочи като приоритет „спирането на лодките“, но законът за връщане на мигранти в страните им или в Руанда среща спънки от ЕКПЧ и съда. На въпрос дали Лондон може да се оттегли от европейската конвенция Бревърман отговори, че правителството ще направи „всичко необходимо“ за справяне с проблема.
Организации за човешки права определиха изявленията на министъра като цинични, ксенофобски, целящи лична популярност преди започващата годишна конференция на консервативната партия. ООН излезе с позиция, че конвенцията за бежанците е адекватна и днес, спасява милиони животи годишно и няма да бъде преразглеждана, а Великобритания е забавила обработката на 200 хиляди молби за убежище.

В ЕС тази година са подадени 600 хиляди молби, а 250 хиляди мигранти са опитали да влязат незаконно. Заради ръст на трафика към Италия се наложи председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен да отиде на остров Лампедуза и да представи план от 10 спешни мерки. Използва се плащане на „подизпълнители“ за спиране на мигрантите. При вълната от Близкия изток преди 7–8 години ЕС се договори с Турция и дотук е платил 10 млрд. евро, а сега обеща на Тунис 255 млн. евро за ограничаване на потока от Африка.
Брюксел иска да приеме новия пакт преди европейските избори през юни 2024, защото темата за миграцията е гореща и от нея печелят десни, националистически партии. Скок на „внесената“ престъпност докара смяна на правителството в Швеция, а Франция прави завой към ограничителна политика. Според ново проучване в Белгия 71% подкрепят въвеждане на по-строги правила за мигрантите. Изглежда, след изборите балансът на силите в европарламента ще е различен. За капак Унгария и Полша ще бъдат ротационни председатели на Съвета на ЕС през втората половина на 2024 и първата половина на 2025, ще определят дневния ред и може да забавят пакта.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -