7.7 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Лора Караджова: Жените не бива да бъдат третирани като стока


Лора Караджова е сред малкото наследници на известни родители, които успяват да излязат от сянката им. Неин баща е известният певец Данчо Караджов, а самата тя има вече 20-годишна музикална кариера. Създава редица хитове и дуети със свои колеги, като „Ъпсурт“, 100 Кила, GoodSlav и Кристо.

Лора е и майка на две деца – Алиса и Матео. Баща на малкия Матео е половинката на певицата – диджеят Марсел Рохас. След второто раждане Лора се оттегли за дълго от музиката, но на 10 февруари излезе новата й песен в дует с Кристо.

– Лора, на 10 февруари излезе новият ви дует с Кристо. Каква е историята на песента?
– Песента се казва се „Нов смисъл“ и с нея засягаме темата за отношенията между мъжа и жената, но и за насилието. Не само върху жените, но и над всички хора, които по един или друг начин не могат да се защитят. Искаме да кажем на хората, че винаги има кой да им помогне, когато са в нужда. Това е нашата кауза. След четирите песни, които направихме с него и бяха наистина номер 1, се надяваме и тази бъде хит.

– Темата е доста актуална. Как се насочихте точно към нея?
– Искахме да създадем не просто песен с празен текст, а да можем наистина да помогнем на хората. Приехме го като кауза. В клипа са снимани скъпи коли и хубави жени, което е препратка за това, че дамите понякога попадат в лапите на насилието именно от мъже с възможности. Биват третирани като стока, което не бива да се случва.

– Доста дълго време отсъствахте от сцената. Майчинството с второто ви дете ли е причината за дългата пауза?
– Да. След първото ми раждане имах много работа и тогава не успях да се отдам на детето. Реших, че с второто искам да посветя повече време на семейството. Последният клип, който снимах, е отпреди 4 години и бях бременна в шестия месец. След като родих, реших да си почина. Усещах се много преуморена, имах нужда от творческа почивка. Въпреки това не съм отсъствала изцяло от медийното пространство, защото имах и други творчески занимания, а и не съм спирала да записвам песни. През цялото време ми беше изключително мъчно за музиката и исках да се върна. Много се радвам, че този момент дойде. Душата ми наистина страдаше за музика.

– Колко нови песни имате?
– 5–6 и се надявам до края на годината да се съберат още две-три. Вероятно след това ще изкарам втори албум.

– Повечето ви колеги днес не виждат смисъл в албумите.
– Мисля, че ако изпълнителят се уважава достатъчно, трябва да изкарва албуми, защото те остават в историята, а и с времето са все по-ценни. Когато една песен влезе в албум, става много по-стойностна. Не ми допада просто така да изкарвам парчета.

– Имате дуети и с „Ъпсурт“. В плановете ви влизат ли нови песни с тях, а също и с баща ви?
– Наскоро се видяхме с Ицо Хазарта и говорихме по тази тема. С удоволствие бих участвала в тяхна песен или бих ги поканила в моя. А с баща ми все се каним да направим нещо заедно, но така и не успяваме да се организираме, което не ни прави чест. Много се надявам и това да се случи един ден.

– Имате вече над 20-годишна кариера. Доволна ли сте от пътя ви до момента?
– Обръщайки се назад, си давам сметка, че ми е било много трудно, особено в началото, докато се утвърдя. Трябва много да се бориш и да не спираш. Когато си сам и нямаш мениджъри, е изключително сложно, защото трябва самостоятелно да намираш начини да реализираш проектите си, а това изисква много средства. Но предпочитам да съм сама, защото така имам свободата да правя това, което искам в творчески план.

– За тези въпроси търсили ли сте съвети от баща ви?
– Не, той не ми е давал съвети. Учила съм се от колегите, с които съм работила. „Ъпсурт“ ми показаха и ме научиха на абсолютно всичко, включително и как се комуникира с шефове на заведения.

– Има ли решения, които днес определяте като грешка?
– Да. Правили сме грешки относно хората, които са ни издавали албумите. Били сме лъгани, взимали са ни продукта, както и пари за него, а след това не са го изкарвали. Доста пъти сме попадали на мошеници.

– Тоест имате песни, които не са били пуснати изобщо?
– Първият ми албум беше изкарам в 5000 копия, които не достигнаха до нито един музикален магазин и хората не можаха да си го купят. Това беше преди 12–13 години.

– Днес е много по-лесно да изгрееш, но това не рефлектира ли на качеството на музиката?
– Сега е много по-лесно да пробиеш, защото социалните платформи дават възможност да се покажеш пред хората. Всеки може да се саморекламира постоянно чрез Ютюб или Тик Ток, а ние преди разчитахме само на телевизията. Днес е по-лесно, но пак трябва да си талантлив, упорит и да се уважаваш. За съжаление, простотиите също се котират, но мисля, че не остават за дълго. Може би до някаква степен това подбива качеството, но в крайна сметка само то достига до душата на човека.

– За вас, както и за повечето популярни хора, се тиражират различни информации, често неверни. Коя е истинската Лора Караджова?
– Аз съм и майка, и певица, и се забавлявам – като всеки нормален човек. Успявам да съчетавам нещата – продължавам да купонясвам, но си гледам и децата. Какво лошо има в това да бъдеш майка, но и да излизаш с приятели? Няма значение на колко години си и колко деца имаш, трябва да се наслаждаваш на живота. Но има хора, които от всяка ситуация могат да извадят нещо лошо. Пожелавам им да намерят своя начин да се забавляват и да бъдат щастливи.

– Наранява ли хейтът?
– Не, не чета и не гледам такива коментари. Даже нямам идея какво говорят. По улиците срещам само усмивки, не съм видяла лошо отношение от никого. Радват ми се и ми правят комплименти.

– А какви реакции получихте за участието си във филма на Мариан Вълчев „Чалга“?
– На хората им хареса. За мен беше наистина голямо предизвикателство и много се притеснявах. Не съм актриса и смятам, че всеки трябва да се изявява в своята си област. Но съм доволна, защото прекрачих много голяма вътрешна бариера. Върнах се 20 години назад, когато за пръв път се качих на сцена. Треперех преди снимките, цял месец си повтарях репликите, защото се притеснявах, че няма да ги запомня. Когато застанах пред камерата, всичко се получи веднага. След това се чувствах много силна.

– Бихте ли се снимали отново?
– Може би да. Получавала съм много покани за филми и сериали, но съм отказвала, защото ролите са били много далечни от мен. Точно преди „Чалга“ ми се обадиха за един сериал и им обясних, че ако трябва да играя нещо коренно различно, няма да мога. Малко след това ми се обади Мариан Вълев и ми предложи да играя певица в „Чалга“.

– А децата ви увличат ли се по музиката?
– Музикални са, но Алиса е по-насочена към танците. Матео е още малък, но пък много вярно пее и чакам с нетърпение да видя дали наистина има талант.

– Какво най-често правите заедно, когато сте свободни?
– Живеем доста близо до гората и използвам всеки момент да се разхождаме там, караме ски, ходим на басейн.

– Правите и тежки преходи. Този на Кончето ли беше най-страшният?
– Да, умирах от страх, докато го минавахме. На едно място не можех да направя крачка и ми трябваше помощ. Беше толкова страшно, че наистина се стъписваш. Другият ми такъв поход беше до Тевно езеро, където бяхме на билото на планината и беше невероятно стръмно. Аз не искам да ходя на такива места, но ме водят (смее се). Обаче после се чувстваш като прероден. Много е яко! Така че бих тръгнала пак, защото така се предизвикваш да направиш нещо, което ти е уж невъзможно. Като терапия е.

– Кой е най-дългият ви преход?
– Кончето – около 9 часа, от хижа „Яворов“ до хижа „Вихрен“. Беше много тежко, дори е малко въпрос на оцеляване, но пък е изключително красиво и след това се чувстваш истински жив!

Ивет САВОВА

Последни новини

- Реклама -