9.7 C
София
неделя, 14 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Люба Огненова е първата жена подводен археолог в България

Несебър е вписан и обявен в листите на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство на 6 декември 1983 г., но в годините преди това под водата и на сушата са били открити за света уникални структури и артефакти. Всичко това става и благодарение на Люба Огненова – първата жена подводен археолог у нас и една от пионерите в световната подводна археология. Тя е дългогодишен изследовател и ръководител на екипа, който през 1960 г. започва подводните проучвания в забележителния морски град. Пионерските й проучвания разкриват редица потънали структури и значително допринасят към познанията ни за античния Несебър (Месамбрия), който тя изследва от 1957 г.

Да поставиш началото на подводната археология тогава е сериозно предизвикателство. През втората половина на 50-те години, когато апаратите за подводно плуване са въведени в Европа и в тогавашния СССР, в България има ентусиасти, които веднага започват да използват тази техника, за да навлязат в света на мълчанието, както сполучливо казва Кусто. Първият научен ръководител на подводните разкопки в Несебър е Велизар Велков, а те са поверени на Люба Огненова.

Българските пионери, подводни археолози, трупат опит при подводните проучвания в района на Картаген, след което се заемат с тези на Несебър.

Прочетете още на сайта за изкуство bgart.bg

Последни новини

- Реклама -