33.8 C
София
събота, 13 юли 2024 г.
Категории:

Любен Дилов-син: Росен Желязков ще е кандидатът на ГЕРБ за премиер

Депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син проговори дали ще става министър в кабинета на малцинството, който ГЕРБ ще предложи следващата седмица. В понеделник президентът Румен Радев ще връчи на кандидат-премиера от Борисовата партия мандат за съставяне на правителство. Очаква се кандидатът за министър-председател да е бившият председател на 49-ото НС Росен Желязков.

Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство, прогнозира Любен Дилов, лидер на „Гергьовден“, в интервю за БНР и уточни, че се позовава на заявления на Бойко Борисов и добави: „Но виждате, че ситуацията се мени много бързо и може да има и нещо друго“.

На въпрос дали той няма да бъде кандидат на ГЕРБ-СДС за министър на културата или на туризма, Любен Дилов отговори, че „по-добър от Найден Тодоров не можем да намерим“ и „какво му е на Евтим Милошев – прекрасен министър“ , като уточни, че и двамата не са номинирани за служебни министри от ГЕРБ. Скамейката с кадри на ГЕРБ е доста дълга и няма да има големи изненади, подчерта Дилов и беше категоричен, че ще бъде предложено пълноценно правителство, което ще бъде внесено за гласуване в пленарната зала на парламента.

Според Дилов формулата „правителство на малцинството“ е интелигентно решение за излизане от парламентарната кризата:

„Това е едно интелигентно решение, а българският политически елит е доказал, че не се справя с интелигентните решения… Би трябвало да се получи някакво управление, ако не се получи – ще отидем на избори, докато се получи комбинация, която може да управлява. Това е волята на българите, които са толкова разединени, колкото и политическият им елит“.

По думите на депутата ГЕРБ имат всички основания да направят правителство на малцинството.

„Той е и най-почтеният. Всичко останало е задкулисни договорки, някакви неясни формули, докато тук всичко е ясно – предлага се възможност, когато тази възможност бъде отхвърлена, се търсят други възможности… Т.нар. сглобка също беше интелигентно решение, но не издържа, не сме дораснали, явно“, каза Дилов-син.

„Би трябвало всички парламентарни групи да го подкрепят това правителство, а след това да мислят 3 месеца дали да го свалят, или да не го свалят. Това би било едно отговорно поведение“, смята той.

90% е вероятността след провален първи мандат да се отиде на нови избори, прогнозира Дилов.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини