27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Любимец на Нинова прави пиар на БСП на гърба на Джон Малкович


БСП, партията с постоянно падащ рейтинг през последните години, посегна на Бърнард Шоу и световноизвестния режисьор и актьор Джон Малкович, за да се опита да съживи увехналия си рейтинг.

Един от любимците на Корнелия Нинова и депутат от столетницата, Иван Ченчев, настоя директорът на Народния театър Васил Василев да свали пиесата на Шоу „Оръжията и човекът“, която Малкович ще постави през есента в Народния театър и дори вече избра актьорите, които ще участват в спектакъла. Фаворитът на Нинова се обърна директно към министъра на културата Найден Тодоров, твърдейки, че пиесата е антибългарска, а сюжетът й обезценява подвига на Българската армия, саможертвата на героите от Сливница и българското национално достойнство.
Ченчев по непонятни причини бе член на Комисията по култура и медии в 49-ото народно събрание и оттогава се изявява твърде спорно, а понякога и откровено неуместно като коментатор на различни културни събития. Според него творбата на Бърнард Шоу унижавала българската нация, дала на света азбука и писменост и постигнала по време на Възраждането силен духовен разцвет. Нещо повече – тя цинично газела върху подвига на Българската армия по време на Сръбско-българската война от 1885 година.

С опита си да влияе на репертоарната политика на Народния театър Ченчев влиза в отбора на певеца Иван Динев-Устата, който преди време също попита: „Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите в Народен Театър „Иван Вазов“?“.
„Оръжията и човекът“ е поставена за първи път през 1894 г. в театър „Авеню“ в Лондон. Нейната цел е чрез сатирата да се подиграе с обществените настроения, възхваляващи войната – тема, която е особено актуална на фона на кървавите конфликти в Украйна и ивицата Газа.

Посланието е антивоенно и затова първоначално героите в пиесата нямат лични имена. За да прозвучи историята обаче по-убедително, Бърнард Шоу решава да опише взаимоотношенията между персонажите, както и събитията в контекста на приключилата на Балканите Сръбско-българска война. Така в място на действието се превръща домът на офицер Петков в малко градче край Драгоман в България след края на битката при Сливница през 1885 г.
Български актьори, явили се на кастинг за роли при Малкович, твърдят, че режисьорът няма никакво намерение да се подиграва с нашата история. Противниците на пиесата освен това изобщо не са наясно с интерпретацията на холивудския ас, а както е известно, много творби в световната драматургия придобиват съвсем друг смисъл в зависимост от режисьорското решение.

Джон Малкович поставя известната пиеса на Шоу за втори път в кариерата си. През 1985 г. той режисира „Оръжията и човекът“ в театър Circle in the Square в Ню Йорк.
В безсилието си да привлекат гласоподавателите със смислени послания и идеи за реформи политици като Иван Ченчев опират до Шоу и Малкович, за да фокусират някакво внимание върху себе си. Гневът им обаче звучи смехотворно и като израз на пълното бездарие и некадърност на кампанията на БСП.

Мила МИЛЕНЧЕВА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини