20.1 C
София
петък, 12 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

„Майката на дракони“ ще е видима още 2 седмици

Комета, известна като „Майката на дракони“, ще наблюдаваме още две седмици у нас. Небесното тяло, известно още като Дяволска комета, предлага уникално зрелище за любителите на нощното небе и за професионалните астрономи. В момента кометата може да се види на западния небосклон с малък бинокъл или с просто око близо до съзвездието Овен. Яркостта й е от 5-а звездна величина.

Космическото тяло може да се наблюдава у нас до 18 април. Тя се вижда веднъж на всеки 71 години. Нейното ядро е ​с диаметър около 30 километра.

Тя е известна с впечатляващите си изблици на газ и прах. Носи названието Дяволската комета поради отличителния си „рогат“ вид, съобщава earth.com.

Снимка: БТА

Научното й име е 12P/Понс-Брукс. Тя е от халеев тип. Космическото тяло е видимо от края на февруари и началото на март. Яркостта на кометата продължава да нараства и от нашите географски ширини ще може да се наблюдава до вечерите на 17-18 април, но вече много ниско над западния хоризонт и за кратко след залез слънце, до около 21,35 ч. за София, обяснява в ръководството си „Гид на любителя астроном“ астрофизикът Пенчо Маркишки.

Изключително рядка зелена комета се приближава към Земята

Кометата ще премине през перихелия си на 21 април на разстояние 116.82 млн. километра от Слънцето. Най-близо до Земята тя ще бъде на 2 юни, на разстояние около 231.28 млн. километра от нас. Дяволската комета е открита от Жан-Луи Понс през лятото на 1812 г. от астрономическата обсерватория на Марсилия. При следващата си поява през 1883 г. тя е наблюдавана от Уилям Робърт Брукс. Подобно на други комети тя е съставена от смес от лед, прах и скалист материал. Докато се приближава до Слънцето, кометата претърпява трансформация, като ледът вътре преминава от твърдо в газообразно състояние. Този процес изтласква газ и прах от повърхността на кометата и образува обширен облак и отличителна опашка на кометите. Тази опашка, оформена и задвижвана от слънчеви ветрове, служи като видим маркер на пътя на кометата през Космоса.

Последни новини

- Реклама -