16.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Македонците сменят посоката със Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ

Снимка: БТА

Гордана Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ спечелипа убедителна победа на президентските и парламентарните избори в Северна Македония. При 96,78 процента обработени изборни протоколи, Държавната избирателна комисия в югозападната ни съседка публикува разпределението на мандатите в новия парламент на страната. Партията, спечелила най-много гласове – ВМРО-ДПМНЕ ще има 59 депутати, което й дава голяма сигурност, че може да състави правителство, за одобряването на което са необходими 61 гласа.

Със своите 19 мандата коалицията, водена от ДСИ – „Европейски фронт“ е втора политическа сила, с един мандат по-малко – 18, е коалицията, водена от СДСМ, коалицията от албанските партии „Заслужава си“ ще имат 13 депутати.

„Левица“, която в предишния парламент имаше двама, сега ще разполага с 6 депутати, а движението ЗНАМ, което за пръв път се явява на избори, влиза в новия парламент на Северна Македония с 5 депутати.

С 300 000 гласа повече от досегашният президент на страната Стево Пендаровски, Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на Северна Македония, показват резултатите на Държавната избирателна комисия.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви изборната победа за партията. „Успяхме, успяхме! Македония победи, историческа победа на народа“, бяха първите му думи, обявявайки изборната победа на партията си в централата й. Те излъчваха пред събралите се да празнуват симпатизанти на видео-стена на площада пред централата.

„Тази вечер те са окончателно победени. Предателствата и разделението са победени. Престъпността, корупцията и некомпетентността на предишното правителство направиха така, че държавата да рухне и хората да страдат. Тези стотина души от СДСМ и ДСИ имат главоболие днес, защото знаят, че ще им бъде потърсена отговорност. Бойкотът на ДСИ също беше победен. (…) ДСИ са се превърнали в силно криминализирано образувание. Време е те да се присъединят към опозицията заедно със СДСМ“, каза Мицкоски.

Той обяви „добри новини“ през първите 100 дни от бъдещото управление на ВМРО-ДПМНЕ за гражданите и икономиката на страната.

Започват преговори за коалиция

„Скоро ще започнем преговори, за да направим най-добрата коалиция за страната ни. Ще съставим правителството в най-кратки срокове при прозрачен процес“, обеща Мицкоски, който обяви, че сега е време за празнуване, а още утре ще бъдат определени „принципите за съставяне на правителство, от които няма да отстъпи“.

От централата на ВМРО-ДПМНЕ множеството се отправи към централния площад на Скопие, за да отбележи победата, където вече се виждат предприемчивите продавачи на пуканки и знамена.

Председателят на СДСМ Димитър Ковачевски заяви, че изборният резултат за до вчера управлявалата страната партия е тежък и предстоят конгрес и вътрешнопартийни избори.

И двете коалиции от албански партии отбелязаха изборна победа: Европейският фронт – заради това, че на практика е втора политическа сила в страната, а „Заслужава си“ – защото се чувстват сигурни коалиционни партньори в бъдещото правителство, след като Християн Мицкоски ги посочи като предпочитани и обяви, че „ДСИ трябва да отиде в опозиция“.

Премиерите на Унгария Виктор Орбан и на Сърбия Александър Вучич бяха сред първите, които поздравиха Християн Мицкоски и Гордана Силяновска за победата на двойните избори в Северна Македония, отбелязаха медиите в страната.

„Поздравления за ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски и Гордана Силяновска-Давкова за тяхната заслужена и историческа победа на днешните президентски и парламентарни избори в Северна Македония! Очаквам с нетърпение да работим заедно, за да дадем нов тласък на процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС!“, написа Орбан в социалната мрежа „Екс“.

„Поздравявам Гордана Силяновска за избирането й за президент на Северна Македония и й пожелавам да изпълнява успешно и отговорно дълга, който поема. Убеден съм, че ще продължим да работим заедно за укрепване на връзките между Сърбия и Северна Македония с цел напредъка и благоденствието на нашите народи и просперитета на целия регион“, написа Вучич също в „Екс“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img