18.9 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Марин льо Пен: Лагерът на Макрон е почти напълно унищожен

На 30 юни партията на Марин льо Пен „Национален сбор“ нанесе съкрушителна победа на първи тур на извънредните парламентарни избори във Франция. Партията на Льо Пен ще получи най-малко 37 места в Долната камара на парламента.

Марин льо Пен заяви след обявяването на екзитполовете, според които нейната партия спечели около 34 процента от гласовете, че „Лагерът на президента Еманюел Макрон е почти напълно унищожен“.

Тя призова за абсолютно обединение на втория тур на изборите, за да може нейната партия да „поправи Франция и да възстанови единството“, съобщава France 24.

Льо Пен посочи, че френският народ е показал на първия тур на изборите, че иска да сложи край на седемгодишното управление на Еманюел Макрон.

Припомняме, че две са интригите около извънредния парламентарен вот във Франция (30 юни, втори тур на 7 юли) и класирането не е сред тях.

Либералът Макрон свика предсрочни избори заради краха в евровота на 9 юни, когато коалицията около неговата партия „Ренесанс“ получи 14,5% срещу 31,5% за „Национален сбор“ на Льо Пен и 28-годишния Жордан Бардела. Ходът с моменталното разпускане на парламента се коментира като отчаян и хазартен, но Макрон вече няма много за губене.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини