11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Мария Габриел представя проект на външнополитическа стратегия на България


На 8 април 2024г. от 14 часа в МВнР вицепремиерът и министър на външните работи на Република България Мария Габриел и професор Георги Фотев, председател на Консултативния съвет, ще представят проект на външнополитическа стратегия на България, съобщиха от МВнР.

Документът е изготвен след широко експертно и обществено обсъждане.

Стратегията има за цел да увеличи предвидимостта и подкрепата за българската външна политика и да повиши авторитета на българската дипломатическа служба.

В края на февруари Габриел бе домакин на конференцията „Многополюсен свят и външнополитическа стратегия: предизвикателства и перспективи пред България“ в Дома на Европа, припомня БТА.

Тогава тя заяви, че това би било първата в историята на страната външнополитическа стратегия.

„Такъв публичен документ ще бъде и силен публичен израз на фундаменталните ценности на България, принципи и норми, които определят нашите цели и нашите приоритети в международните отношения. Те имат за задача да ни определят и като уверен и надежден партньор“, добави Габриел.

По думите ѝ тези принципи и ценности не са нови и произтичат от желанието на България още отпреди 30 години да се присъедини към европейското семейство.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img