16.4 C
София
неделя, 19 май 2024 г.

Мария Габриел: Всички моряци от кораба „Руен“ са в добро здраве


С помощта на индийските военноморски сили, екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб „Руен“, сред които и седем български граждани, днес беше освободен. Освободени са и седемте български моряци. Всички те са в добро здраве. Намират се на борда на индийския военен кораб. Той способства за тяхното освобождаване. Полагаме усилия за тяхното своевременно завръщане в България. Това заяви на извънреден брифинг в МС вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел.

Тя припомни, че Корабът „Руен“ с осем български, девет мианмарски и един анголски граждани на борда бе превзет от пирати в Арабско море през декември миналата година. На борда му бяха осем български и десет чуждестранни моряци.

„Още от самото начало на тежкия инцидент МВнР в тясно сътрудничество с всички компетентни български институции. Задграничните представителства на република България в региона. Международните ни партньори в ЕС и НАТО се ангажирахме активно за освобождаване на екипажа на борда”, каза Габриел.

Тя добави, че са били поддържани ежедневни контакти на най-високо и оперативно равнище. „В това число с ръководството на водената от ЕС военноморска операция „Аталанта”, охраняваща търговски кораби, плаващи в Арабска море. Целта ни бе получаване на постоянна информация за състоянието на моряците, за местоположението на кораба и проучване на всички възможности за своевременното им освобождаване”, уточни тя.

Габриел напомни, че на 17 декември, миналата година, отново с помощта на индийските военноморски сили, от борда на похитения кораб „Руен” е бил евакуиран раненият помощник капитан.

„Радвам се, че ежедневните усилия по освобождаване на останалия екипаж, които дадоха резултат още през декември, продължиха. Тя бяха интензивни и всекидневни”, каза още Мария Габриел.

Габриел уточни, че по-рано днес в МВнР е бик поканен извънредния и пълномощен посланик на Индия в България Н.Пр. Санджай Рана, а към него е била отправена молба за действия за освобождаване на моряците от индийските власти и за предприемане на всички възможни действия за опазването на техния живот и здравен.

„Благодарения на усилията на индийските военноморски сили екипажът бе осободен. Изказвам огромна благодарност за съдействието на индийската страна в целия процес по освобождаване на българските моряци”, каза още Габриел.

Тя благодари и на екипа си в МВнР, на ситуационния център на министерството, на задграничните ни представителства и на международните партньори, с които са били в постоянен контакт. Включително и на министъра на външните работи на Италия Антонио Таяни.

„Министерството на външните работи и всички компетентни български институции ще останат в пълна мобилизация до освобождаването и успешното завръщане в България и на всички останали български моряци, които все още се намират в ръцете на похитители”, подчерта Мария Габриел.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img