16.4 C
София
неделя, 19 май 2024 г.

Мария Габриел зарязва българската политика


Бившият вицепремиер Мария Габриел е в Брюксел със съпруга си Франсоа и повече не искала да бъде част от българската политика. Това издават пред „Филтър“ източници от „Продължаваме промяната“, с които Габриел се сближила твърде много при управлението на кабинета на сглобката. Точно това е причината за напрежението между нея и твърдото ядро на ГЕРБ, особено около ротацията, която не се случи.

Мария Габриел беше вицепремиер на Николай Денков и трябваше да го замени на поста. При напрежението между нейната партия ГЕРБ и партньорите им от ПП-ДБ тя не успя да стане премиер в редовно правителство. След сложните преговори Габриел даде на президента Радев папка с министри, които не са дали съгласието си да участват в кабинет, а по това време е било ясно, че ротация няма да има, научи „Филтър“. От лоялност към ГЕРБ Габриел изпълнила партийната воля да не се съобрази с ПП-ДБ, въпреки че имала различно мнение. След провала на редовния кабинет с нея начело Мария Габриел се обидила и отлетяла при съпруга си.

Преди година тя напусна поста на еврокомисар, за да участва в управлението на България с обещанието, че ще запише във визитката си „премиер“. Деликатно и по брюкселски тя напомняла на съпартийците за жертвата, която е направила.
На изборите през юни се очаква Мария Габриел да е водач на европейската листа на ГЕРБ като компенсация за неудачите на родна земя, научи „Филтър“. Целта е след вота тя отново да се върне като еврокомисар от квотата на България. В същото време отзивите за сегашния еврокомисар Илиана Иванова в ресора „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ са повече от ласкави и това не я вади автоматично от играта. Още повече че в ГЕРБ усещат, че Габриел вече не е толкова техен човек. През деветте месеца на управление в правителството на ПП-ДБ Габриел спечелила доверието им и станала прекалено близка с тях, твърдят от редиците на Кирил Петков и Асен Василев. Особено добре работили с Николай Денков и дори станали приятели. Габриел вече не слушала Бойко Борисов така, както в миналото. А последното може да я изтика настрани за сметка на Илиана Иванова.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img