- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Марк Айваньо: Ще манипулират изборите срещу Тръмп с нова ковид вълна


Марк Айваньо е лидер на „Млади републиканци“, фракция в Републиканската партия. 36-годишният адвокат живее в Тексас, оглавява политическа неправителствена организация и е част от America First – национално-консервативни републиканци, които подкрепят бившия президент Доналд Тръмп. В България е, за да подкрепи усилията на партия „Възраждане“.

Маргарита ДИМИТРОВА

-Господин Айваньо, какво се промени в САЩ през последните години?
– Много неща се случиха и затова ще се опитам да бъда кратък. Ако питате какво се случва в Републиканската партия, то е почти като гражданска война – от едната страна е „Америка фърст“ или т.нар. национално консервативни републиканци, които подкрепят Тръмп, а от друга – републиканците, които са като в династия в тази партия. Що се отнася до обществото – то в голяма степен загуби доверието си в основните медии, защото те бяха повлияни от драконовските мерки, които наблюдавахме по време на пандемията. Доверието към Конгреса е под 20 процента, някога дори пада дори под 10 и познатите ви големи медии в момента имат същия процент на доверие.

– Наши сънародници там казват, че животът в най-свободната държава в света вече не е толкова сигурен? Така ли е?
– Ситуацията с престъпността наистина се влоши – в много от щатите имаме съдии, които са подкрепени финансово от Джордж Сорос и виждаме, че техният отговор на различни престъпления наистина не е това, което трябва да бъде. Има и много изкуствено създадени протести и безредици по улиците, за които радикално левите поддръжници използват групи като антифашистисте или Black Lives Matter. Така, от една страна имаме прокурорите, които са подкрепени от Сорос, а от друга – тези ляворадикални групи, които подклаждат безредици. В крайна сметка има престъпления, които не могат да бъдат наказани.

– Актуалните социологически данни за бъдещия президентски двубой Тръмп – Байдън в основните щати показват разлики в полза на Тръмп между 5 и 11%. Невада – 52 на 41, Джорджия – 49 на 43, Аризона – 49 на 44, и т.н. Смятате ли, че битката вече е предрешена във ваша полза?
– Мисля, че това вече отдавна е известно. Медия като CNN показа данни, които са в полза на Тръмп. Според нас истинските консерватори, проблемът не е дали той наистина ще спечели, а дали ще бъде отчетено. Ние смятаме, че Тръмп победи и през 2020 година. Не приемаме, че човек като Байдън е получил 81 милиона гласа, защото дори хора, които имаха много по-голяма подкрепа от него, в миналото имаха доста по-малък резултат. Въпросът е с каква преднина Тръмп ще спечели, за да може за тях да бъде много трудно и дори невъзможно да фалшифицират изборния резултат.

– Очаквате ли удари под кръста и от къде могат да дойдат те?
– Мисля, че през 2016 г. лявото абсолютно подцени Тръмп, смятаха, че просто победата им е сигурна с Хилъри Клинтън. Те дори не се и опитаха да направят манипулация на изборите. Беше изненада за самите тях. Дори не беше нужно да подправят миналите изборите в цялата страна, бяха им достатъчни няколко щата, където по изключително странен начин просто се появиха допълнителни бюлетини. Това е достатъчно голямо опасение за нас. Знаем, че те пак ще се опитат, че отново ще има не знам коя поред вълна на ковид и ще я използват, за да инициират гласуване по пощата. Някои гуварньори дори няма да отбележат Тръмп на избирателния лист, за да не го намерят хората.

– В момента администрацията на Байдън и правосъдната власт правят всичко възможно Тръмп да бъде елиминиран от битката. Анализатори предвиждат, че ако това се случи, има опасност от бунтове в Щатите.
– Мисля, че тази администрация наистина прекали с преследването на Тръмп. Много умерени хора казват, че цялата история е доста странна и смятат, че политическите опоненти не бива да се преследват. Чашата прелива, дори обикновени американци, които обичат свободата, не са съгласни с ЛГБТ пропагандата и протестират срещу това. Ако някои щати, които са много либерални и няма да изберат Тръмп, не го сложат на избирателния лист, това няма да попречи на неговите резултати. Но би изкарало хора по улиците в други щати, защото, както се знае, американците ценят свободата.

– Всички очакват изборите в Щатите и защото светът е обхванат от сериозни военни конфликти? Каква е позицията на Републиканската партия за военните сблъсъци Русия-Украйна и Израел-„Хамас“?
– Републиканската партия е разделена между истинските консерватори, представени от America First и т.нар. неоконсерватори, които са с по-голяма численост и винаги са „за“ намесата в чужди конфликти. Така че сериозна част от другата секция на партията прие и финансовата, и военната подкрепа за Украйна. Започна се с 40 милиарда долара, а се стигна до 100 милиарда и вече дори говорителят Маккарти каза, че не може да продължаваме да подписваме празни чекове. А ние дори не знаем още колко ще бъдат те. Имайки предвид новия конфликт в Близкия изток, мисля, че ще бъде все по-трудно на Зеленски да получава подкрепа. Голяма част от Републиканската партия е „за“ осигуряване на хуманитарна помощ, но хората, които поддържат доктрината America First казват, че предоставихме доста помощ и е време да помислим за нашата южна граница, която е абсолютно отворена. Не е ли време да я защитим и да се погрижим за бъркотията в собствената си държава.

– Ако Тръмп спечели, ще има ли промяна във външната политика на САЩ и каква ще бъде тя?
– Добре е да припомним, че през първия му мандат нямаше войни, имаше мир. Президентът Тръмп дори постигна споразумение със Северна Корея. Колкото за Путин, Тръмп каза, че макар да сме от различни страни и да сме конкуренти, ние сме готови да работим заедно. Но също и предупреди, че ако нападнат Украйна, ще последва отговор. Убеден съм, че ако хората гласуват за Тръмп, те дават гласа си за мир в света. Ако обаче подкрепят кандидата на Демократическата партия, който дори не смятам, че ще бъде Байдън, гласуват за Трета световна война. На онези, които кажат, че това не е вярно, ще ги попитам при кое управление имаше мирни споразумения и при кое светът е на точката на Трета световна война?

– Засилват ли се настроенията за още по-голяма автономия на Тексас и дори за отделяне от Съединените щати. Бихте ли разказали малко повече за ситуацията там?
– Ние в Тексас имаме особена история и винаги сме виждали себе си като независими хора, които могат да се погрижат сами за този щат. Историята на Тексас е особена, защото до средата на XIX век той не е част от САЩ и води война с Испания, с Мексико, която спечели. Известно време е и самостоятелна държава и едва след това е присъединен към Съединените американски щати. През 2020 г. по време на изборите бяхме свидетели как много от щатите дори не се придържаха към собствената си конституция, която трябва да е или идентична с федералната, или да предлага още по-високи нива на сигурност. Някъде не изискваха документ за самоличност, когато човек отива да гласува. Изпращаха бюлетини дори, когато гражданите не са се записали за гласуване по пощата. Така че много хора се оказаха гласували без дори за знаят, че са го направили. Виждайки какво се случва в Тексас, и други южни щати си казаха, че спазват и нашата, и федералната конституция, но защо да бъдат част от съюз, където другите не зачитат правилата. Наистина, настроение за отделяне съществува, но смятам, че не е реалистично.

– Вие сте тук при представителите на „Възраждане“, това означава ли, че партията е вашият партньор в България?
– Аз оглавявам политическа неправителствена организация и нашата мисия е да осигурим връзка между истински консервативните политически сили в различни държави в Европа и републиканците. Присъствах на дискусия по време на пленарно заседание в България и много от изказванията на представители на „Възраждане“ бяха изключително близки до това, което моята партия представлява и особено в частта, която наричаме доктрина America First. Нашата група е про-Тръмп, има голяма подкрепа от обикновените хора и затова той спечели изборите. Мнозина видяха тази идеология и я припознаха като грижа за обикновения американец. Да, ние смятаме „Възраждане“ за наш съюзник и политически приятел и считаме, че трябва да се свързваме с организации, които мислят подобно на нас. Нашият отговор като обединени консервативни патриотични сили е изключително важен, защото виждаме, че радикално лявото, елитарно глобалистко движение е много свързано и работи заедно. Имаме нашата доктрина и „Възраждане“ е политическият ни съюзник в България.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -