13.2 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Марк Зукърбърг – програмистът на човечеството


Отивате на почивка, снимате се – задължително качвате кадрите в Инстаграм. Прибирате се от работа и докато чакате метрото, разглеждате Фейсбук. Искате да си организирате среща с приятели, пишете им в Месинджър или WhatsApp. Поредният разбит тротоар ви провокира да изразите гражданската си позиция – не протестирате, а пишете пост във Фейсбук. Искате да популяризирате своя бизнес или някакво събитие, правите го чрез Фейсбук. Животът днес преминава в социалните мрежи. Те са задължителна част от ежедневието на огромен процент от населението. Само Фейсбук, който тази година навърши 20 години, има над 3 милиарда активни потребители месечно. Той, заедно с Инстаграм, Месинджър и WhatsApp, е част от компанията Meta. А човекът, който промени из основи начина на общуване между хората, политиците и бизнесите, е Марк Зукърбърг.

На 14 май Зукърбърг навършва 40 години и ако реши да си прави житейска равносметка, едва ли ще остане недоволен от себе си. В разцвета на силите си Марк може да се похвали със завидно състояние от над 150 милиарда долара, което го нарежда на четвърто място по богатство в света. Списание Time няколкократно го обявява за една от най-влиятелните личности в света, а през 2010 г. и за Човек на годината. Още когато е на 23 години става най-младият милиардер, който сам е изградил състоянието си.

Но Зъкърбърг е не просто безумно богат и невероятно успешен. Основателят на Meta стои зад някои от най-важните промени в развитието на човечеството през последните две десетилетия. И тук не става дума само за начина на общуване между хората, който категорично днес е коренно различен. Почти няма бизнес в света, който да не използва поне една от платформите на Meta. Социалните мрежи станаха причина и за драстична промяна в пазара на труда, водейки до появата на нови професии, най-съществен пример за което са инфлуенсърите. Политици, общественици, официални институции вече използват Фейсбук, за да отправят към хората важни послания или съобщения. Милиони жители по света не се информират от традиционните медии, а от социалните мрежи. Глобална паника настъпи, сякаш е дошъл краят на света, когато Инстаграм и Фейсбук се сринаха и спряха да функционират за няколко часа. „Създадохме продукти, които помагат на хората да общуват по невиждан до този момент начин. Често разсъждавам върху това кои бяхме в началото и как трябва да се променяме. Фейсбук е един от най-употребяваните продукти в света. Той е много повече от социална мрежа, но все по-често е трудно да обхване всичко, което бихме могли да правим в онлайн пространството“, казва предприемачът.

Всичко това се потвърждава и от финансовите резултати. През февруари Зукърбърг обяви 40 млрд. долара приходи за последните три месеца (ръст с 25% спрямо предходната година) и общо 135 млрд. (ръст с 16%) за цялата година. Компанията Meta планира да изплаща и по 50 цента на акция дивидент, което се случва за първи път. Печалбата за 2023 г. е 39 млрд. долара (ръст с 69%). „Миналата година не само постигнахме целите си за ефективност, но се върнахме към силен ръст на приходите; видяхме силна ангажираност в нашите приложения; доставихме редица вълнуващи нови продукти“, похвали се Марк пред инвеститорите при представянето на финансовите резултати на компанията.

Да, той определено би трябвало да е доволен от себе си. Още повече че успехите му се дължат най-вече на неговия усилен труд и амбиция. Но как едно обикновено момче се превръща в милиардер?

Разработва една от първите си програми едва на 11


Баща му Едуард запалва в него интереса към технологиите

Марк Зукърбърг произхожда от съвсем обикновено американско семейство. Родителите му може и да не са разполагали с милиони, но за сметка на това са добре образовани и усърдни в работата си хора, които дават на единствения си син възможността да се развива в сферата, която му е интересна.

Едуард и Карън се запознават на „сляпа среща“ и през 1979 г. стават официално семейство. Той е зъболекар, а тя психиатър. Три години след сватбата посрещат първото си дете – дъщеря си Ранди. На 14 май 1984 г. пък се ражда Марк, а след него семейството се увеличава с още две момичета. Фамилията живее в Добс Фери, Ню Йорк, и води напълно обикновен живот на средностатистически американци. Едуард е стоматолог – кабинетът е на първия етаж на дома им, а Карън развива бизнес частта и помага изключително много на мъжа си, особено при работа с пациенти, които имат фобия от зъболекарския стол. В такава сплотена и любяща среда расте бъдещият татко на Фейсбук.

До голяма степен интересът на Марк към технологиите се развива благодарение на баща му. Самият Едуард също е привърженик на технологичния напредък и още през 80-те години на миналия век купува ранни модели на домашни компютри, въпреки че тогава те са доста скъпи и с изключително малко функции и възможности. Това обаче дава поле за изява на сина му. „Никога не съм се страхувал да навляза от по-рано в технологиите. Това е единственият начин да продължаваме напред. Мисля, че Марк израсна в перфектната буря: той се интересуваше от технологиите, беше добър в тях, а нашият дом му осигури благоприятна среда, в която да изследва и да се учи“, казва години по-късно Едуард.

Така Зукърбърг използва компютри и се занимава с програмиране още като ученик, а за да поощри развитието му, таткото наема софтуерния разработчик Дейвид Нюман за негов частен учител. Нюман го нарича „чудо“. Бъдещият милиардер на практика се забавлява с разработването на компютърни програми, като средства за комуникация и игри. Докато повечето деца играят на компютърни игри, младото момче ги създава. Само на 11 Марк разработва специална програма, която да улесни работата на баща му. Zucknet позволява на компютрите в къщата им да се свързват помежду си и така Едуард има достъп до различните устройства. „Всеки можеше да влезе във всеки компютър в къщата и да изпрати съобщение“, споделя по-голямaта му сестра Ранди.
Бъдещият създател на Фейсбук учи в гимназия „Ардсли“, a след това се премества в колежа „Филипс Екситър Академи“, където печели награди в областта на естествените науки (математика, астрономия и физика). Марк е и капитан на отбора по фехтовка. Докато е в гимназията, създава специален музикален плейър – Synapse Media Player, който събира данни за предпочитанията на слушателите. Изобретението на младото момче получава оценка 3 от 5 от списание PC Magazine.

Така още от ученическите си години Зукърбърг е напълно наясно в каква посока иска да се развива. През 2002 г. постъпва в Харвард, където учи психология и компютърни технологии. Още по това време той вече е известен като вундеркинд в програмирането. Определение, което не след дълго изцяло ще защити. Впрочем Марк е поредното доказателство, че за да си изключително успешен и материално богат, изобщо не е задължително да имаш висше образование. Той напуска „Харвард“ още на втората година от обучението си там, за да се посвети изцяло на Фейсбук. В онези години това със сигурност е представлявало сериозен риск за него и бъдещето му. Самият той обаче е казвал, че най-големият риск в живота е да не се поемат рискове. Все пак през 2017 г., когато вече е достатъчно успешен и богат, се дипломира. Тогава Зукърбърг получава почетна диплома от Харвард и става доктор по право пред просълзените си и щастливи родители.

Фейсбук тръгва като студентски сайт


Глобалната мрежа е създадена в общежитието в „Харвард“ през 2004 година

Когато влиза в „Харвард“, Марк Зукърбърг вече се слави като гений в програмирането. Но преди да създаде Фейсбук, работи по различни програми. През 2003 г. се появява Фейсмаш – онлайн директория със снимки на студенти от университета. Идеята е, поставяйки две снимки една до друга, потребителите да изберат кой от двамата показани студенти е по-привлекателен. Само за няколко часа Фейсмаш събира 450 посетители и 22 000 гледания на снимки. Но няколко дена по-късно е затворен от администрацията на „Харвард“. Зукърбърг е изправен пред експулсиране и обвинен в нарушаване на сигурността, нарушаване на авторски права и нарушаване на личната неприкосновеност.

Но Марк не се отказва. На 4 февруари 2004 г. създава Фейсбук от общежитието си в „Харвард“. В началото е кръстен TheFacebook. Първоначалната идея е това да бъде сайт, в който студентите от „Харвард“ да могат лесно да общуват по между си – да споделят интереси или пък да подновят отдавна загубени контакти. С тази идея и с по 1000 долара инвестиция второкурсниците Марк Зукърбърг и Едуардо Саверин поставят основите на днешния Фейсбук. В работата по сайта се включват и Дъстин Московиц, Андрю Макколъм и Крис Хюз. Месец по-късно вече половината студенти в Харвардския университет са се регистрирали, а за изключително кратко време социалната мрежа привлича вниманието и на студенти от други университети и става достъпна и за тях. Марк Зукърбърг взима едно от най-важните си решения – да прекъсне обучението си и да се посвети на бизнеса. Компанията се премества в Пало Алто, Калифорния, и получава подкрепа от инвестиционен фонд, който вкарва 12,7 млн. долара. Целта на мащабната инвестиция е да се разработи мрежата отвъд затворения й статус, достъпен дотогава само за студенти от елитните американски университети.

През септември 2006 година Фейсбук става отворен за всички хора по света над 13 години с валиден имейл адрес, с което се поставя началото на глобалното разрастване на социалната мрежа. За първи път Фейсбук започва публично да се предлага през май 2012 г. при цена на акциите от 38 щатски долара, а компанията е оценена на 104 милиарда долара – най-голямата оценка до тази дата. 20 години по-късно Фейсбук се оценява на над 562 млрд. долара. За тези две десетилетия мрежата се превръща в ключов играч в света на технологиите и „поглъща“ социалната мрежа за снимки Инстаграм и приложението за чат и разговори WhatsApp.

През октомври 2021 г. компанията претърпява мащабно ребрандиране и сменя името си на Мета (Meta) с цел това да отразява виждането й за бъдещето. Логото е знакът за безкрайност, а Зукърбърг гарантира, че мисията на компанията остава същата – „да обединява хората“. Според компанията новото название по-добре обхваща дейността й. Ребрандирането се случва в момент на разширяване бизнеса извън социалните мрежи към области като виртуална реалност (VR). Основателят на Фейсбук обяснява, че новото име на корпорацията произлиза от гръцката дума, означаваща „после“, и свидетелства за това, че компанията винаги има място за развитие. Днес Meta се нарежда сред най-големите американски компании за информационни технологии, а част от каталога й са социалната мрежа Фейсбук, Инстаграм, Тредс, Фейсбук Месинджър и WhatsApp.

Големите пари водят до големи проблеми

Предприемачът се изправя пред съдебни процеси за милиони, постоянно се разразяват скандали с фалшиви новини и теч на лични данни

Големите успехи не носят единствено безкрайно щастие, охолен и спокоен живот. Почти от самото създаване на Фейсбук Марк Зукърбърг постоянно се сблъсква с най-различни проблеми. А колкото по-глобална и влиятелна става мрежата му, толкова повече проблеми се появяват.

Още в зората на Фейсбук съдебни претенции към Марк предявяват близнаците Камерън и Тайлър Уинкълвос и Дейвия Нарендра, като го обвиняват, че е откраднал идеята им за социалната мрежа. След дълга и тежка сага съдът присъди Зукърбърг да им плати 65 млн. долара. Едуардо Саверини пък обвини някогашния си приятел в незаконно изразходване на парите му за лични разходи. Делото беше уредено извън съда. През годините Марк неведнъж е обвиняван от различни хора, че е присвоил идеята им или че им дължи процент от социалната мрежа.

Огромната свобода, която Фейсбук дава на потребителите, и липсата на особен контрол от страна на компанията доведоха до редица други проблеми. Постоянно има жалби за създадени фалшиви профили, които използват информация и снимки на хора, които не стоят зад конкретния профил. Най-често тази „кражба на самоличност“ се упражнява върху знаменитости. Интересен казус се развива през юни 2010 г., когато тогавашният пакистански заместник главен прокурор Мухамад Азхар Сидик започна наказателно разследване срещу Зукърбърг и съоснователите на Фейсбук Дъстин Московиц и Крис Хюз, след като в социалната мрежа е организирано състезание „Нарисувай Мохамед“. Разследването посочва и името на анонимната германка, създала конкурса. Сидик иска от полицията в страната да се свърже с Интерпол, за да арестува Зукърбърг и другите трима за богохулство. На 19 май 2010 г. уебсайтът на Фейсбук временно е блокиран в Пакистан, докато платформата не премахва конкурса.

Друг изключително сериозен проблем, който се появява с разрастването на социалните мрежи, са т.нар. тролове – фалшиви профили на потребители, пишещи коментари и публикации, целящи най-вече пропаганда или разпространяване на фалшиви новини. Специален отдел се захваща със задачата да трие злонамерените профили, но все пак проблемът остава и не е изчистен напълно.

През 2017 г. Фейсбук за първи път е обвинен в разпространението на фалшиви новини и дезинформация по време на президентските избори в САЩ година по-рано. На следващата година се разразява нов скандал – оказва се, че британската консултантска фирма „Кеймбридж Аналитика“ е получила достъп до личните данни на 87 милиона потребители на социалната мрежа, за да се намеси в изборите и да помогне на Доналд Тръмп да ги спечели. Зукърбърг дори е принуден да говори пред Американския сенат и признава вината си. „Ние допуснахме много грешки в управлението. Но аз мисля, че е невъзможно да се измине пътят от компания, създадена в общежитие, до огромна корпорация, без да се направят грешки“, заявява тогава той.

През годините Фейсбук е почти постоянно обвиняван в разпространение на фалшиви новини, дезинформация и негативно влияние върху потребителските нагласи спрямо различни въпроси. На практика се вижда, че в много направления хората, които стоят зад социалната мрежа, са изпуснали юздите и изключително трудно биха овладели контрола. През 2019 г. е излъчена на живо терористична атака. На 15 март в новозеландския град Крайстчърч Брендан Тарант уби 51 души и рани 40 в 4 джамии в града с автомат, докато предава всичко в социалната мрежа. 36-минутното видео със зверствата не е спряно, а след това цели 18 часа по-късно продължава да се споделя.
Проблемите за Фейсбук не спират и до днес. В началото на февруари Марк Зукърбърг, заедно с шефовете на още четири големи технологични компании, се изправя отново пред Американския сенат. Този път поводът са поредица от случаи с деца, станали жертва на сексуално насилие в сайта. Някои от тях са били подмамвани от педофили да споделят свои интимни кадри. Други пък дори са били жертви на физически посегателства. Броят на случаите е толкова драстичен, че на гениалния програмист се налага да обяснява пред Сената на САЩ как социалните мрежи влияят на децата. „Съжалявам за всичко, което преживяхте. Ужасно е. Никой не бива да преминава през нещата, които са преживели вашите семейства, и затова инвестираме толкова много и ще продължим да полагаме усилия в цялата индустрия, за да сме сигурни, че никой няма да преживее това, което са преживели вашите семейства“, казва той.
Само преди дни Европейската комисия откри официално производство, за да прецени дали Meta е нарушила Законодателния акт за цифровите услуги. Предполагаемите нарушения обхващат политиките и практиките на компанията, свързани със заблуждаваща реклама и политическо съдържание.

По всяка вероятност в бъдеще Зукърбърг и компания ще се изправят и пред други проблеми, тъй като социалните мрежи изобщо не са просто място за общуване и свързване между хората. От много отдавна те вече служат като инструмент за най-различни злонамерени действия и контрол върху обществата.
(снимката с близнаците и тази от съда)

От 20 години е с жена си Присила Чан


Двамата водят дълга битка, докато станат родители, а днес имат три деца

Едно от нещата, с които Марк Зукърбърг категорично се отличава от много преуспели и богати мъже, е стабилността в личния му живот. Вече 21 години той е верен на една-единствена жена – Присила Чан. С американката с китайски корени се срещат през 2003 г. на студентско парти. Тогава той е просто Марк от Харвард, а тя учи медицина. Скоро започват да излизат. Връзката им не се пропуква нито когато бъдещият милиардер напуска Харвард, нито когато той отделя цялото си време, за да преследва мечтата си. Присила е плътно до него през всички години на възходи, трудности, падения, дилеми. Те се влюбват, когато той е просто зубър в университета, и остават влюбени и до днес, когато той е self-made мултимилиардер. Една от малкото двойки, които показват на света, че любовта е над парите, славата и влиянието.

През 2012 г. Присила завършва медицинско училище и с Марк канят всички свои приятели на парти под претекст, че ще се празнува завършването на мис Чан. Но когато всички гости са събрани, Марк обявява истинския повод – сватба! Той подарява на любимата си много специален рубинен сватбен пръстен, който лично е проектирал за нея. Двойката се венчава в задния двор на дома си и заминава на меден месец в Италия моментално след това.

Но Марк и Присила също минават през своите изпитания. Дълго време мечтата им да станат родители не се сбъдва. Правят опити няколко години, но Присила претърпява три спонтанни аборта. В крайна сметка, съдбата им се усмихва и през декември 2015 г. се ражда дъщеря им Максима. Две години по-късно, през август, двамата посрещнат в дома си още едно момиченце, което кръщават… Август. Миналата година, през март, семейство Зукърбърг отново се увеличи. Третото им дете също е момиче и се казва Аурелия. Самият Марк пък няма нищо против да живее в женско царство – все пак е израснал с три сестри.

Днес основателят на Фейсбук често споделя в социалните мрежи моменти със семейството си, давайки пример на милиардите потребители на социалната му мрежа. През годините двамата с Присила открито говорят и за трудностите, докато станат родители, вярвайки, че така подкрепят милиони двойки по света, които се сблъскват с подобен проблем. „Чувстваш се толкова обнадежден, когато научиш, че ще имаш дете. Повечето хора не обсъждат спонтанните аборти, защото се притесняват, че проблемите ви ще ви отдалечат или ще се отразят върху вас – сякаш сте дефектен или сте направили нещо, което да причини това. В днешния отворен и свързан свят обсъждането на тези въпроси не ни отдалечава, а ни обединява. Това създава разбиране и толерантност и ни дава надежда. Когато започнахме да говорим с приятелите си, разбрахме колко често се случва това – че много хора, които познаваме, са имали подобни проблеми и че в крайна сметка почти всички са имали здрави деца“, споделя Марк.

Милиардер със странни хобита и истински филантроп

Предпочита обикновените тениски пред лъскавите костюми, тренира MMA и отглежда говеда

Вероятно ако имаха парите на Марк Зукърбърг, повечето хора биха изкупували новите колекции на всички големи модни брандове и биха прекарвали свободното си време в масажи, СПА, почивки и всякакви релаксиращи терапии. Но както е известно, парите и властта са лакмус за истинското лице на хората. И изглежда, че Марк е доста скромен по душа. Той, както и повечето милиардери на Силициевата долина, не носи костюми за хиляди долари, нито тениски с огромни щампи и логата на големи модни брандове. Двамата със съпругата му Присила Чан най-често са облечени повече от небрежно, което неведнъж е пораждало коментари. Е, все пак не си мислете, че обикновените сиви тениски, с които Марк се появява, струват по 20 долара. Според Business Insider те са с марка Brunello Cucinelli и са с цена от около 270 долара. И все пак сумата е в пъти по-ниска от тази на дрехите в големите модни бутици.

Милиардерът има и най-разнообразни хобита. Преди две години започва да тренира смесени бойни изкуства (MMA) и бразилско жиу-жицу (BJJ). Състезава се в турнир по BJJ през май 2023 г. и печели сребърен и златен медал, като се състезава с бял колан, а впоследствие е повишен и взима син колан. Зукърбърг обявява, че се готви да направи своя дебют в ММА, но получава травма по време на тренировка, заради която се подлага на операция. Наскоро „бащата“ на Фейсбук публикува видеоклипове в Instagram, в които показва как създава меч китана с помощта на японския майстор на мечове Акихира Кокаджи.

Но една от най-впечатляващите новини около Марк е решението му да отглежда… говеда. За място е избрал тихоокеанския остров Кауай, където е разположено ранчото му. „Целта ми е да създам едно от най-висококачествените говежди меса в света. Говедата са от породите Уейгу и Ангъс и ще израснат, хранейки се с брашно от макадамия и пиейки бира, която отглеждаме и произвеждаме тук в ранчото. Искаме целият процес да бъде местен и вертикално интегриран. Всяка крава изяжда 5000–10 000 кг храна всяка година. Дъщерите ми помагат за засаждането на макадамовите дървета и се грижат за различните ни животни“, разказва Зукърбърг.

Той дава повече от 100 млн. долара за имението от 700 акра в Кауаи на Хаваите през 2014 г., а след това добавя още 600 акра през 2021 г. за 53 млн. долара. Същата година купува още 110 акра земя в Кауаи. Имението, в което се намира ранчото му, сега е около 1500 акра и включва обществен плаж. В него ще се помещава и огромен комплекс, който Марк изгражда и който ще включва подземен бункер с площ 5000 кв. м.

Но извън ексцентричните си хобита, Зукърбърг е силно ангажиран с благотворителна дейност и със съпругата си отделят огромна част от състоянието си за различни дарения. Още през 2010 г. той се присъединява към Клетвата за дарения – филантропска кампания на милиардерите Уорън Бъфет и Бил Гейтс, с което обещава да дари за благотворителност най-малко половината от богатството си в течение на времето. В края на 2013 г. семейство Зукърбърг обявява дарение от 18 милиона акции на Фейсбук на фондацията на Silicon Valley Community, като акциите се оценяват на стойност 990 млн. щатски долара. Дарението е признато за най-голямото в публичния регистър за годината.

Веднага след като стават родители за пръв път, през 2015 г., Присила и Марк съобщават, че даряват 99% от акциите си в течение на живота си на новата си фондация Chan Zuckerberg Initiative, която финансира проекти в областта на образованието, здравеопазването и изграждането на по-добри общества. През годините семейството се включва и в множество други благотворителни акции, дарявайки значителни суми от богатството си.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img