25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

„Маркет ЛИНКС“: ГЕРБ води с 9%, новите играчи вдигат активността

Снимки: btvnovinite.bg

9% преднина за ГЕРБ-СДС (24,7%) пред вторите в лицето на ПП-ДБ (15,4%) – това показва проучване за електоралните нагласи седмица преди изборите на 9 юни, проведено от „Маркет ЛИНКС“ и финансирано и реализирано съвместно с bTV.

Медиана: Сривът при ПП-ДБ не спира, падат на 4-то място

Изследването е проведено сред 1004 души над 18 г. в периода 23 май-2 юни 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета. Според данните от допитването трета политическа сила ще е ДПС – с 12,3% подкрепа, а четвърта – „Възраждане“ с 11,1%. Следват БСП със 7,5% и „Има такъв народ“ – 4%, като партията на Слави Трифонов е на ръба за влизане в парламента.

Последното проучване на електоралните нагласи показва увеличение на желанието за гласуване, отчете управителят на социологическата агенция Добромир Живков. 48,3% от анкетираните са обявили, че ще дадат гласа си за депутати в Народното събрание, а 47,4% – за Европейския парламент.

„Възможно е избирателната активност да е по-висока от тази през април миналата година за Народно събрание, а тази за Европарламента ще е по-висока от тази през 2019 г.“, коментира Живков.

По думите му повишеното желание за гласуване идва от новите играчи, появили се на тези избори.

Според Живков третото място на ДПС е сравнително сигурно. Партията може да увеличи подкрепата си, като се добавят и гласовете от чужбина. „Трябва да се има предвид, че 290 000 души ще вземат решение за кого ще гласуват в оставащите дни до вота. В тях има резерв и той е най-голям за ПП-ДБ“, уточни социологът.

 

Проучването показва още, че при двете водещи политически сили – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, резултатът при гласуването за ЕП е по-висок от този за националния парламент.

„Причината е, че това са политическите сили с най-големи ядра. Твърдите ядра със сигурност ще гласуват и на двата вида избори. Докато при подкрепящите по-малките партии – под бариерата, по-малко биха гласували за депутати в ЕП, знаейки, че бариерата е по-висока, А и при тях фокусът е изключително върху националния парламент“, коментира социологът от „Маркет ЛИНКС“.

Според него е напълно възможно да се наблюдава и феноменът гласуване за различни политически сили на различните видове вот.

Проучването на „Маркет ЛИНКС“ показва и прогнозното разпределение на мандатите в Народното събрание и броя депутати, които ще изпратят политическите формации в ЕП.

В националния парламент ГЕРБ-СДС ще заеме 79, ПП-ДБ ще е с 49 депутати, ДПС – 39, „Възраждане“ – 36. БСП вероятно ще има 24 народни представители, а „Има такъв народ“ – 13 души.


17-те български места в Европарламента пък ще се разпределят между 5 партии. ГЕРБ-СДС запазват позициите си с шестима представители. ПП-ДБ се очаква да изпратят четирима души в Брюксел, а ДПС – трима. „Възраждане“ и БСП ще са с по двама евродепутати.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини